Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
A ještě poslední 4 příklady, se kterými mám problém.
Př. 10 a 11 prosím zkontolovat.
Př. 9. odmocninovým kritériem vyšla 1. Integrovat to je složité a podílovým mi to taky nešlo.
Př.3 Když jsem zkusil odmocninový kritérium, tak mi vyšlo
(nekonečná odmocnina z nuly, to může být? )

↑ mikpeta:
Ahoj, dnes moc nemám čas, tak aspoň první příklad.
3) zkusit limitni kriterium (sinus se v okoli nuly chova jako argument), pak vyšetřit konvergenci řady n^2/2^n s pomocí podílového kriteria.
U 9) zkus zkoumat limitu výrazu, zda vůbec jde k nule, uvědom si nejvyssí mocniny citatele a jmenovatele.
↑ krakonoš:
9) to je ta nutná pordmínka konvergence? To mi vyšlo teda neurčitý výraz (
). Takže bych to měl ted zderivovat, což si musím vzpoměnout na postup, vzorec..jestli teda takhle myšleno.
↑ mikpeta:prečo na všetko používaš lhospitala?
↑ mikpeta:nie. Limita tej mocniny je však
kvôli tomu mínus
↑ krakonoš:
Srovnávací kritérium? Ta část n^2/2^n vyšla, že konverguje teda.
↑ mikpeta:
Ahoj. Já to nepočítala,zdálo se mi že by to mohlo vést k cíli. U 10) bych použila Stirlingův vzorec pro aproximaci n!
↑ krakonoš:
Ahoj, Stirlingův vzorec mi nic neříká, jsem ho ani ve skriptech nenašel.
↑ mikpeta:
To najdes na Wikipedii i s důkazem.
↑ mikpeta:
Já jen nabízela jiný pohled na věc. n!<n^n, počínaje n>1,takže by ta limita byla větší než 1.
V prikladu, kde se počítá s Eulerovou limitou, je dobré si odvodit limitu pro 1/e jako 1/limita vedoucí k e a snadnou úpravou dostaneš požadované, kde už uvidíš , je tam to mínus. Nebo tuto Eulerovu limitu můžeš obejít přes exponencielu a logaritmus.
↑ mikpeta:
Už nemám mobilní data.Ta 11) se mi nezdá . Ten součin v sobě vlastně obsahuje pro n+1 ní člen informaci ntého členu.Když si do toho zlomku před=1 dosadím n=3,n+1=4, je výsledek jiný než v zadání
↑ krakonoš:
aha tak ted nevím no.. Já to tak zkusil no, Tak vnitřní závorky mám snad dobře, jak se dívám. Že bych tam něco špatně pokrátil.