Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím .... Pomohlo by mi kdybyste mi sem napsali vzorce nebo jen výsledky příkladů. Abych věděl jak do toho jít. Zda mi to případně vychází. Děkuji
1)Transformátor, jehož primární cívka má 500 a sekundární 2 500 závitů, je připojen k síťovému napětí 230 V. Jaké je napětí na sekundární cívce nezatíženého transformátoru? Jaký je jeho transformační poměr?
2)Transformátor pro žárovky na napětí 24V má na štítku uvedeny údaje 100W,230V/24V. Určete proud v primární a sekundární cívce transformátoru. Předpokládáme, že transformátor má účinnost 100%
3)Transformátor, jehož primární cívka má 460 závitů a sekundární 7 600 závitů, má uzavřené jádro, na němž vytvoříme pomocí vodič jeden závit. Voltmetrem zjistíme, že na tomto závitu je napětí 0,5V. Jaké napětí je na primární a sekundární cívce?
4)Primární cívkou transformátoru prochází proud 0,5 A. Na sekundární cívce je napětí 9,5V prochází í proud 11A. Určete účinnost transformátoru