Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Nedá sa ten LaTeX spraviť úplne plnohodnotný? (Totožný s MikTeX alebo TeXLive) teda, že keď vložíš kód pre "bakalárku" tak ti ju vloží na fórum (ideálne stranu za stranou na transparentných obrázkoch podporujúcich ctrl+F)?
↑↑ edison:
↑↑ Lukee:
Tím jsem měl na mysli, že ho nemůžu zkopírovat jako normální text.
Pokud napíšu:
Newtonův 2. zákon:
[mathjax]\mathbf{F} = \frac{\textrm d \mathbf{p}}{\textrm{d}t}[/mathjax]
Newtonův gravitační zákon:
Označím z komentáře (resp. z náhledu komentáře), zkopíruju a vložím, dostanu
Newtonův 2. zákon:
Newtonův gravitační zákon:
Jsem u vzorců zvyklý, že je můžu kopírovat z komentářů ostatních lidí s normálním textem. 🙂
Další detail - \d funguje v LaTeXu, ale ne v MathJaxu (nevím, jestli to už někdo nepsal). 🙂
Edit: Zdá se, že odkaz vygenerovaný tlačítkem Reagovat nefunguje, pokud je odkazovaný příspěvek na jiné stránce tématu - to taky kdysi fungovalo... 🙂
↑ jarrro: No teoreticky můžeme zkusit ten https://latex.js.org/ který tu odkazoval ↑↑ edison:
Tak LaTeXový editor funguje a nastavil jsem, ať defaultně používá MathJax. Aspoň to vyzkoušíme. [mathjax]\underbrace{\overrightarrow{1}}_{}[/mathjax]. Ještě kouknu, proč to mrví tu diakritiku.
↑ misaH: Zrovna když jsi to poslal, tak jsem zničil funkci náhled tady na fóru, ale asi jen na minutku :-))
Tu diakritiku při zapínání/vypínání editoru jsem fixnul
↑ Lukee:
Tak LaTeXový editor funguje - v akom kontexte je to myslené? Pretože pri výbere ľubovoľnej položky z menu editora mi stále refreshne stránku a tým pádom vymaže celú rozpísanú správu...
↑ Ferdish: Zkus to prosím ještě jednou, já myslím, že máš jen zachovanou verzi starého kódu.
↑ KennyMcCormick: To s tím kopírováním nevím jestli budu schopný udělat. Samotný MathJax to asi nepodporuje a zatím netuším jak to dohackovat. Zkusil jsem aspoň zařídit, ať se TeX nakopíruje do texttového pole po kliknutím levým tlačítem myši.
To nevadí, jenom jsem si toho všiml jako nevýhody, ale kdyby přestal fungovat LaTeX, tak bych prostě vzorce kopíroval klikáním. 🙂
Zkusil jsem aspoň zařídit, ať se TeX nakopíruje do textového pole po kliknutí levým tlačítem myši.
To funguje, díky. 🙂
↑ KennyMcCormick: Já jsem to nakonec zkusil nahackovat a skoro se mi to podařilo. Když totiž zkopíruješ část textu s MathJaxem, tak v lepším případě máš místo toho původního zápisu v Texu nic, ale v horším případě to tam ještě občas hodí navíc prázdný řádek. Já jsem tam nějakým způsobem uměl zařídit, že se tam po zkopírování dostane ten původní zápis v Texu, ale občas se tam prostě dostane navíc nový řádek, kterého už se zbavit neumím, a ten to formátování celé rozhodí :-(.
Zdravím, chyba jen nepochybně na mé straně, nicméně mám problém s TeXem - když zadávám do editoru matematické výrazy, tak jednak např. integrály nebo sumy zobrazuje jen horní polovinu a po zobrazení náhledu a odeslání příspěvku (viz LaTeXové pískoviště) se objeví "miniaturní" vzorec, bílý na černém pozadí. Směl bych poprosit o radu/pomoc, jak výrazy psát, aby se zobrazily "normálně"? Díky!
Příklad:
[mathjax]\int_{0}^{\infty }e^{-ax^{2}}dx=\frac{1}{2}\sqrt{\frac{\pi }{a}}[/mathjax]
[mathjax]\lim_{x\to\infty }arctg(x)=\frac{\pi }{2}[/mathjax]
Zdravím,
↑ 2M70: toto je důsledek záměrného přechodu na MathJax (je pravda, že na černém nastavení fóra je hůř viditelný)
LaTeXový editor, který pravděpodobně používáš z pole napravo od okna zprávy, byl dávno nastaven na TeX (+"místní vylepšení"), co do tvorby matematických výrazů. Editor ho však nově obalí závorkami pro vytvoření MathJax matematického zápisu. Pokud klikneš na svůj zápis pravým tlačítkem, dá se použit zoomování apod. (jde-li o pocit z náhledu). Dále lze změnit závorky [mj] na [mjb] (pod oknem zprávy), čímž se matematický zápis nebude zařazen lineárně do textu, ale bude v samostatném bloku.
Jiná možnost je obalit zápis značkami pro TeX (opět pod oknem zprávy), už by to mělo být také kompletně funkční, nevím ale budoucnost této funkce. Bude to v původním provedení (o co zřejmě v dotazu jde).
A ještě jiná možnost je si zvolit v profilu styl zobrazení fóra (já mám třeba Lithium, v čemž se zobrazuje lépe).
↑ Lukee:
akorát to LaTeX nastavení editoru vytvaří nehezké zápisy (jak to vůběc snese Tvá typografská duše? :-)), např. integrál od kolegy (z editoru) je (viz kolega [mathjax]\int_{a}^{\infty}[/mathjax]), v MathJax notaci by měl byt [mathjax]\int\limits_0^\infty[/mathjax], obdobně u zápisu limity, apod.
(nejdou mi použit korektně tlačítka pro MathJax pod oknem zprávy, ale to nejspíš bude na straně historie mého prohlížeče).
2M70 napsal(a):
tak jednak např. integrály nebo sumy zobrazuje jen horní polovinu
to jsem nejspíš nepostřehla, horní polovinu znaku "integrál" a horní mez? Nebo nějak jinak?
Lukee napsal(a):
Co se týče MatWiki: chceme ji opravdu zachovat?
já jsem před 10 lety napsal(a):
Matwiki bych ponechala - třeba se stane zázrak a někdo začne psát a používat ve větší míře.
Bude zázrak a neuvidíme :-) Já bych navrhovala rozsměrovat diskusi do jednotlivých témat (nebo toto téma už nechat jen pro MathJax) a testování fóra, MatWiki a další přemístit. Mně se nezobrazuje korektně toto téma, v dolní části fóra popisky odkazovaných témat mají špatnou diakritiku, když v závorkách hide použiji popisek (hide=........), tak nejde hide. A v quote zmizlo "napsal(a)". To je umění, takhle rozvrtat :-)
Ale nesoulad TeX a MathJax (v editoru) je asi prvořádý. Děkuji.