Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžu se prosím zeptat, jak se pomocí řešitele vypočítají konstanty a,b. Výsledky jsou: a = 2,05, b = 14,19
v excelu mám dva sloupce: první sloupec r-čas v čase 0: 0-80 s krokem 5
druhý sloupec C, exp - 0, 31, 28,25,22,19,14,11,9,8,6,5,3,2,2,1,1.
Já jsem postupoval tak, že jsem si vytvořil vedle další sloupec C vypočtené, které se vypočerlo podle rovnice: r^a*exp((-a/b)*r)
vedle jsem si zvolil bunku pro a a bunku pro b, ale nevím, jak o udělat pro dva neznámé koeficienty. Děkuji moc za vysvětlení.
To asi v Exceli pôjde urobiť ťažko...aj keby si si urobil bodový graf a preložil ho exponenciálnou spojnicou trendu, tak výsledný parameter pred r v exponente ti vyjde ako jedno číslo. Takže maximálne získaš pomer parametrov a/b, ale nie ich presné hodnoty.
Je nutnou podmienkou aby ste dané dáta spracovali v Exceli? Existuje veľa programov práve určených na analýzu dát a aj iné úkony, a niektoré sú dokonca freeware.
Zdravím,
když to jde v Calcu (LibreOffice) tak proč by to nešlo v Excelu?
Chtěl sem dát řešení, ale nejde upload obrázků.
Je to velmi jednoduché.Prostě v řešiteli minimalizuji sumu čtverců odchylek pomocí proměnných A,B.
Snad tenhle odkaz bude fungovat: