Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim vsechny.
Potreboval bychpomoct s timto prikladem. vubec nevim co s tim mam delat. Potrebuju urcit zakladni zakladni prostor a urcit s kolika prvku se sklada.
Tři osoby mají po jedné obálce, kterou vloží náhodně a vzájemně nezávisle do jedné ze čtyř schránek. Jaká je pravděpodobnost, že právě tři schránky budou prázdné, právě dvě schránky budou prázdné, právě jedna schránka bude prázdná?
Prosim o vysvetleni. Dekuji moc za pomoc.
↑ jspplk:
Klasická definícia je
. Idem rozoberať prvý prípad. Práve 3 schránky budú prázdne, teda všetci vložia obálku len do jednej z nich. Množina A je
. Je to množina usporiadaných štvoríc, kde každá z pozícii reprezentuje schránku. Napríklad (1,2,0,0) znamená, že v prvej schránke je jedna obálka, v druhej sú dve obálky a žiadna obálka je v tretej a vo štvrtej schránke. Množina Omega je množina všetkých možných rozložení týchto obálok v schránkach
Netreba ale vedieť všetky možné obmeny, stačí vedieť koľko ich je. Ak sa mi to podarilo správne spočítať, tak 32. Ale Jelena ma opravila na 20.
Počkajme ale na niekoho zdatnejšieho v diskrétke a kombinatorike, :-) Jelena, Kondr, atď...
EDIT: správne 
↑ lukaszh:
Zdravím, to je dobrý (snad nejlepší vtip - že jsem zdatna v diskretce (nebo v kombinatorice :-) To by se musel stat zázrak.
Ale dotaz - jak jsi došel na číslo 32 všech možnosti (já mám výsledek "20")?
Ahojte, pomoze mi niekto, dostala som domácu ulohu a som s toho nejako az moc zmatená:
Spojitá náhodná veličina X je danáhustotou f(x)= {1/(b-a) x patrí (a,b)
{0 inde
Máme vypočítať jej distribučnú funkciu, vypočítať P(a<=X<=(3a+b)/4), a ešte strednú hodnotu, medián, disperziu a koeficient asymetrie. Dakujem za hocijakú pomoc naozaj.
↑ Bubu:
Zdravím,
je zadano rovnoměrné rozdělení, něco podobného se řešilo tady. Zkus nastudovat odkazy k 1. zadání a něco z odkazu v tomto tématu.
Případně se ozví, co je jasné a není nutné vypisovat (založ si ale raděj vlastní téma).
↑ jelena:
Prepáč, ale ja potrebujem fakt troška viac nakopnút, prečítala som si tie príklady no stále neviem čo s tým.
Spojitá náhodná veličina X je daná hustotou f(x)= {1/(b-a) x patrí (a,b)
{0 inde
Máme vypočítať jej distribučnú funkciu, vypočítať P(a<=X<=(3a+b)/4), a ešte strednú hodnotu, medián, disperziu a koeficient asymetrie. Dakujem za hocijakú pomoc naozaj. Najmä tú distribučnú funkciu a P by som potrebovala vysvetliť, na ostatné je vzorec tak hádam to pojde. Dakujem.
↑ Bubu: Distribuce je pouze integrál (jako funkce horní meze) z hustoty. Ty máš hustotu jako
(abych tě nemátl, tak ji označme jako
), označme distribuční funkci jako
, pak je
, to jste určitě měli někde na přednášce. Takže jde jen o to spočítat tento integrál, když za
se dosadí ta tvoje konkrétní funkce.
Pokud jde o P(c<=X<=d), pak to je přesně
. Nejde tedy o nic víc než opět spočítat nějaký určitý integrál.
Stačí takto? Kdyžtak napiš, jak ses poprala s těmi integrály.
↑ musixx:
A ešte sa opýtam, prečo je tam to minus nekonečno, nemám tam dať dole a, a hore b? Nie je mi to ešte troška jasné. Potom to bude :
F(x)= ten integrál od a, po b, alebo od minus nekonečno, po x 1/(b-a) dt ? A toto je ten určitý integrál, ktorý mám zvládnuť?