Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer,
zitra mam zkousku a ze zadanych prikladu nevim jedinou vec. Co je to geometricky vyznam koeficientu. Mohli by jste mi to prosim vysvetlit a rici spravne reseni? Nasel jsem neco jako aplikace urciteho integralu, ale to asi plati dle mě jen pro parabolu. Opravdu nevím.
mnohokrat dekuji
↑ slezi2007:
Geometrický význam koeficientu je, že je to tangens úhlu, který svírá přímka s osou x.
, kde k je ten koeficient u x.
Úhel fí viz tady ten obrázek.
↑ slezi2007:
Jo.
↑ KennyMcCormick: Tu stručnou odpověď "Jo." by bylo třeba rozšířit o to, že analogie pro úhel mezi přímkou a osou y platí jen když je koeficient u x pro změnu 1, tedy přímka jde vyjádřit ve tvaru
. Velmi volně řečeno, "problémy" bychom začali mít v okamžiku, kdy daná přímka a osa x či y jsou rovnoběžné.
Interpretaci koeficientů
u obecné rovnice
jistě najdete v každé učebnici analytické geometrie, i snadno na netu. Pro začátek: obvykle se požaduje vyčtení sklonu přímky, případně průsečíků s osami souřadnic.