Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2020 09:23

uršulka_life
Reputace:   

Úloha z Klokana 2017

Zdravím všechny. Zkouším si úlohy na zítřekšího Matematického Klokana, a je tu jedna, z kterou si doopravdy nevím vůbec rady.
Zatím jsem si označila Sb stred AC, a Q stred DB. Nevím jestli to řešení nějak usnadní, prosím o radu

Uvnitř strany AB trojúhelníku ABC je dán bod D, pro který platí |DB| = |AC|. Body M a N jsou po řadě středy úseček AD a BC. Označme |<) NMB| = δ. Určete velikost úhlu CAB.
(A) 2δ (B) 90◦ −δ (C) 45◦ +δ (D) 90◦ − δ (E) 60◦

• (téma jako vyřešené označil(a) uršulka_life)

#2 12. 11. 2020 09:42

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Úloha z Klokana 2017

Napadá ma aplikovať 2x kosínusovú vetu, jednu pre trojuholník ABC s využitím hľadaného uhla CAB a druhú pre trojuholník NMB s využitím uhla NMB = δ.

#3 12. 11. 2020 10:02

uršulka_life
Reputace:   

↑ Ferdish:
Jo děkuju moc.
Jen mě docela zarazilo, že se jedná o úlohu pro kvintu/sextu. A já jsem v kvintě a ve škole jsme nikdy nepočítali příklad s cosinovou větou, ani jsme nevěděli jak zní. Obecně jsme nikdy nepracovali s goniometrickými funkcemi bez konkrétních čísel. Ale to asi bude chyba té školy 😅

#4 12. 11. 2020 10:32 — Editoval Ferdish (12. 11. 2020 10:33)

Ferdish
Zablokovaný

↑ uršulka_life:
Ja som sa sínusovku a kosínusovku učil niekedy v 1. alebo 2. ročníku gymnázia, čo odpovedá kvinte resp. sexte gymnázia osemročného. Študoval som však na Slovensku a jednak to bolo pred viac ako 10 rokmi. Odvtedy sa mohli učebné plány a osnovy pre SŠ matematiku zmeniť. Takže možno sa k tomu dostanete práve v sexte :-)

Kategórie v Klokanovi sú toho dobrým príkladom, pretože každá postupne pokrýva dva školské ročníky od druhého ZŠ až po štvrtý SŠ. Takže ak žiak/študent chce dosiahnuť nejaký ten lepší výsledok a nechce byť na školskom kole len "do počtu" resp. aby sa iba ulial z hodín cez ktoré Klokan prebieha (však vieme, ako to funguje), avšak je žiakom nižšieho ročníka v rámci svojej kategórie, tak okrem toho, čo sa naučí na štandardných hodinách matematiky pre svoj ročník, musím mať vo výbave aj vedomosti a znalosti naviac, ktorými disponujú jeho o rok starší spolužiaci.

#5 12. 11. 2020 10:37

uršulka_life
Reputace:   

Dobře, děkuju. Tak to asi vypadá že letos budu “jen do počtu”, ale děkuju za radu do dalších let :)

#6 13. 11. 2020 06:19 — Editoval Honzc (17. 11. 2020 12:04)

Honzc
Reputace:   248 

↑ uršulka_life:
Žádný Lomikar není potřeba (natož 2, jak navrhuje ↑ Ferdish:), je potřeba se jenom zamyslet.
Máme tedy tr.ABC
Označme jeho strany, tak jak je zvykem, a,b,c ([mathjax]\alpha ,\beta ,\gamma [/mathjax])
Pak dle zadání je vzdálenost AM rovna [mathjax]|AM|=\frac{c-b}{2}[/mathjax]
Nyní sestrojme rovnoramenný trojúhelník AEC s rameny [mathjax]|AE|=|AC|=b[/mathjax], kde bod E leží na polopřímce AB
Rovnoběžka se stranou [mathjax]c[/mathjax] bodem N protne strany [mathjax]AC[/mathjax] a [mathjax]EC[/mathjax] po řadě v bodech F a G
Protože bod N leží v polovině strany a jsou vzdálenosti [mathjax]|FN|=\frac{c}{2}[/mathjax] a [mathjax]|FG|=\frac{b}{2}[/mathjax]
Pak vzdálenost [mathjax]|GN|=\frac{c}{2}-\frac{b}{2}=|AM|[/mathjax] a tedy úsečka AG je rovnoběžná s úsečkou MN
A protože tr. AEC je rovnoramenný a bod G půlí jeho základnu je úsečka [mathjax]|AG|[/mathjax] těžnicí a zároveň výškou tohoto trojúhelníka
A jak známo, výška na základnu v rovnoramenném tr. půlí úhel u tohoto vrcholu a tedy [mathjax]\delta =\frac{\alpha }{2}[/mathjax]
Odpověď (A) je správně

#7 13. 11. 2020 07:45

uršulka_life
Reputace:   

↑ Honzc:
Wow, děkuju moc :)

#8 16. 11. 2020 09:58 — Editoval Ferdish (16. 11. 2020 10:15)

Ferdish
Zablokovaný

↑ Honzc:
Z tvojho zápisu mi nie je celkom jasné umiestnenie bodu E, pretože takých trojuholníkov, kde mám iba podmienku [mathjax]|AE|=|AC|=b[/mathjax] si môžem zostrojiť nekonečne veľa a z ďalšieho textu mi vyplýva, že vhodná voľba jeho umiestnenia bude v tomto prípade kľúčová.

Tvoj návod môže byť jednou z možností ako danú úlohu vyriešiť (teda až na to nejednoznačné umiestnenie bodu E, ale verím že sa k tomu vyjadríš), ale ak si dobre pamätám, pri riešení úloh z Klokana nie sú povolené rysovacie pomôcky. Na druhú stranu, možno sa to líši podľa jednotlivých kategórií...ťažko povedať pretože si to nemám ako overiť - na hl. stránke Klokana mi pri pokuse o stiahnutie príslušných dokumentov vyhadzuje chybu servera :-( každopádne ak by to bola pravda a tvoj návod by nebolo možné od začiatku do konca realizovať vo forme náčrtu voľnou rukou a všetky závery a dôsledky z neho plynúce vyčítať iba z tohto náčrtu, tak by bol síce pekný, ale v danej situácii nepoužiteľný.

#9 16. 11. 2020 12:28 — Editoval Honzc (16. 11. 2020 12:34)

Honzc

↑ Ferdish:
Dobře upravíme větu
"Nyní narýsujme rovnoramenný trojúhelník AEC s rameny [mathjax]|AE|=|AC|=b[/mathjax]"
na
Nyní sestrojíme rovnoramenný trojúhelník AEC s rameny [mathjax]|AE|=|AC|=b[/mathjax], kde bod E leží na polopřímce AB
Pozn.
1.Podle mne slovo sestrojit neznamená nutně narýsovat, tzn. můj návod je možné samozřejmě od začátku do konce realizovat náčrtkem volnou rukou. (a je zcela jistě jednodušší než ten tvůj)
2. Můžeš nám zde, prosím, předvést tvoje řešení pomocí dvou Lomikarů?

#10 16. 11. 2020 13:06 — Editoval Ferdish (16. 11. 2020 16:51)

Ferdish
Zablokovaný

↑ Honzc:
2. Bol to iba nápad ktorý ma napadol pri pohľade na ten príklad. Mal som predstavu, že jednotlivé dĺžky v jednom trojuholníku sa budú dať vyjadriť pomocou dĺžok v druhom trojuholníku, ale problém by nastal u [mathjax]|MN|[/mathjax] a určite aj pri ďalších (nemám čas to do detailov rozoberať, končí mi obedná pauza).

[mathjax2]|BC|^{2}=|AC|^{2}+|AB|^{2}-2|AB||AC|\cos \alpha [/mathjax2]
[mathjax2]|BN|^{2}=|MN|^{2}+|BM|^{2}-2|MN||BM|\cos \delta [/mathjax2]

#11 16. 11. 2020 16:47 — Editoval Honzc (16. 11. 2020 16:51)

Honzc

↑ Ferdish:
Tak ještě ukáži výpočet pomocí prostředků analytické geometrie (složitější než můj původní, ale přesto jednodušší než pomocí Lomikarů)
1.Trojúhelník ABC umístíme do kss takto: Vrchol A bude v počátku kss, tj. [mathjax]A=(0,0)[/mathjax],[mathjax]B=(c,0)[/mathjax],[mathjax]C=(b\cos \alpha ,b\sin \alpha )[/mathjax]
2. Rovnoběžka se stranou c bodem N protne stranu AC v její polovině (označme tento bod F). Pak [mathjax]F=(\frac{b}{2}\cos \alpha ,\frac{b}{2}\sin \alpha )[/mathjax] a [mathjax]y_{N}=y_{F}[/mathjax]
3. Body M,N jsou [mathjax]M=(\frac{c-b}{2},0)[/mathjax],[mathjax]N=(\frac{b}{2}\cos \alpha +\frac{c}{2},\frac{b}{2}\sin \alpha )[/mathjax]
4. [mathjax]|MN|=\sqrt{(\frac{b}{2}\cos \alpha +\frac{c}{2} -\frac{c-b}{2})^{2}+(\frac{b}{2}\sin \alpha)^{2}}=\frac{b}{2}\sqrt{2+2\cos \alpha }[/mathjax]
5. [mathjax]y_{N}=|MN|\sin \delta [/mathjax]
6. Porovnáním y-ové douřadnice bodu N dostaneme [mathjax]\frac{b}{2}\sin \alpha =\frac{b}{2}\sin \delta \sqrt{2+2\cos \alpha }[/mathjax]
7. Pak [mathjax]\sin \delta =\frac{\sin \alpha }{\sqrt{2+2\cos \alpha }}=\sqrt{\frac{1-\cos \alpha }{2}}=\sin \frac{\alpha }{2}[/mathjax]
A tedy [mathjax]\alpha =2\delta [/mathjax]

#12 16. 11. 2020 16:53

Ferdish
Zablokovaný

Hm tak Klokana kategórie Junior z r. 2017 by som asi nedal :-D

#13 16. 11. 2020 18:58

misaH

↑ Ferdish:

Ahoj.

Určite existuje jednoduché riešenie - tipujem, že riešenie z r. 2017 niekde na nete je uverejnené.

#14 17. 11. 2020 05:55

Honzc

↑ misaH:
Co je na řešení z příspěvku č.6 složitého? Nic jednoduššího podle mne není.

#15 17. 11. 2020 14:05 — Editoval nejsem_tonda (17. 11. 2020 14:16)

nejsem_tonda

Reputace:   54 

↑ misaH:
Jeste o neco jasnejsi mi to prijde, kdyz pouziju stredovou soumernost se stredem v bode [mathjax]M[/mathjax], abych dostal usecky [mathjax]BD[/mathjax] a [mathjax]AC[/mathjax] "k sobe". Presneji:

* [mathjax]D \rightarrow A[/mathjax]
* [mathjax]B \rightarrow B'[/mathjax] a trojuhelnik [mathjax]AB'C[/mathjax] je rovnoramenny

Dale:
* uhel u [mathjax]B'[/mathjax] je uhel [mathjax]\delta[/mathjax] ([mathjax]|\angle NMB|[/mathjax]), protoze usecka [mathjax]MN[/mathjax] je stredni prickou v trojuhelniku [mathjax]BB'C[/mathjax]
* uhel u [mathjax]C[/mathjax] (myslím [mathjax]ACB'[/mathjax]) je taky [mathjax]\delta[/mathjax], protoze trojuhelnik [mathjax]AB'C[/mathjax] je rovnoramenny
* uhel [mathjax]BAC[/mathjax] je vnejsi uhel trojuhelniku [mathjax]AB'C[/mathjax], takze je souctem uhlu u [mathjax]B'[/mathjax] a u [mathjax]C[/mathjax], tedy [mathjax]2\delta[/mathjax].

Obrazek

Znate videa a ucebnici?

#16 17. 11. 2020 14:09

uršulka_life
Reputace:   

↑ nejsem_tonda:
Dobře, děkuju za všechna řešení, moc jste mi pomohli :)

Zápatí