Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o vysvětlení...Mezní vlnová délka při fotoelektrickém jevu na platinové katodě je 198 nm. Po ohřátí platinové katody na vysokou teplotu se mezní vlnová délka zvětšila na 210 nm.O kolik se změnila ohřátím katody výstupní práce?
Při vypočtení rozdílů výstupních prací mi vychází rozdíl 0,358 eV.
Akorát mi nedochází jak si vysvětlit, zda se práce zmenšila, či zvětšila.
Jestli by mi to mohl někdo stručně vysvělit, prosím. Apropo, nejsem zvědavý na odkazy na wiki apod., prosím normální vysvětlení, jako pro laika.
Děkuji
Podstata je triviální: Zahřátím se zrychlí pohyb atomů v krystalové mřížce a ty co se zrovna při dopadu fotonu pohybují proti, vlastně přijímají foton s vyšší energií (Dopplerův jev). Když se to přežene, pohyb je tak rychlý, že nastane termoemise a světlo ani není potřeba.
Podobně s rostoucí teplotou klesá úbytek napětí na diodách (včetně LED), přechodech B-E bipolárních tranzistorů (no je to vlastně dioda), saturovaných bipolárních tranzistorech, ...

↑ MrAldridge:
[mathjax]h\cdot \frac{c}{\lambda }=W_{v}[/mathjax]
z této závislosti vidíš, že čím je vlnová délka větší, tak je výstupní práce menší
Základním vztahem je E=hf, tedy energie fotonu je úměrná frekvenci příslušného el. mag. záření.
Tedy když frekvence roste, roste i energie jeho fotonů. Na tom už není moc co vysvětlovat, to jsou prostě základy z kvantové fyziky, prostě to tak je.
Pak už stačí jen vědět, jaký je vztah mezi frekvencí a vlnovou délkou .. že čím vyšší frekvence, tím kratší vlnová délka ... takže když vlnová délka roste, frekvence klesá - a tedy i energie klesá.
A z druhé strany to co napsal Edison - teplo tomu trochu pomáhá, elektrony v zahřátých materiálech už nějakou tu (tepelnou) energii mají, takže už jí potřebují dodat méně, aby se odtrhly.