Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 11. 2020 23:26

Dáda78
Reputace:   

Rostoucí posloupnost s maximem

Ahoj všem,

kamarád mi poslal tento zajímavý příklad z jejich písemky a já si nad ním již půlhodiny lámu hlavu.

Uveďte příklad posloupnosti a_n reálných čísel takové, že její maximum je 4 a je rostoucí.

Podle mě se to nedá řešit jinak, než že omezím n. Protože podle mě podmínky rostoucí a maximum jinak nelze dohromady.

Máte někdo nápad, jak se to dá řešit jinak? Jestli se to tedy dá?

Děkuji mockrát!

#2 19. 11. 2020 23:43 — Editoval Ferdish (19. 11. 2020 23:45)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Rostoucí posloupnost s maximem

Podľa mňa to má len 2 možné riešenia:

1. Tvoj kamarát si buď zle prečítal zadanie alebo ti ho zle interpretoval a v skutočnosti mal hľadať rastúcu postupnosť ktorá má SUPREMUM rovné 4. Takých postupností vie človek vymyslieť nekonečne veľa.

2. Zadanie je naozaj také, ako ti ho interpretoval. V tom prípade takáto postupnosť neexistuje.

#3 19. 11. 2020 23:48 — Editoval krakonoš (19. 11. 2020 23:56)

krakonoš
Reputace:   34 

Ahoj.
Trochu mně to připomíná jeden příklad z matfyzu v Bratislavě, kdy doc Kubáček nakreslil jeden bod a přesvědčuje studenty, že funkce je rostoucí. Pokud x<y , pak.....Spňuje tato fce podmienku, alebo nie??
Ale ona je i otázka, jak je vůbec na hodině analýzy definovaná posloupnost.Na internetu se to dělí na konečné a nekonečné.My jsme se učili , že vrámci limit budeme pracovat jen s těmi nekonečnými.....

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#4 19. 11. 2020 23:57 — Editoval Ferdish (19. 11. 2020 23:57)

Ferdish
Zablokovaný

↑ krakonoš:
Toto znie zaujímavo...a na doc. Kubáčka to aj sedí :-) len by to chcelo nejako lepšie rozviesť, nebol by nejaký link na video kde to spomína (viem že na YT sú nejaké jeho prednášky z matematickej analýzy)?

#5 20. 11. 2020 00:03

krakonoš

vloni jsem se dívala na pár jeho přednášek. Najde se to pod youtube.Fakulta matiky fyziky informatiky tam má víc různých přednášek.

#6 20. 11. 2020 00:11

Ferdish
Zablokovaný

↑ krakonoš:
Ja viem ale nechce sa mi v tom hrabať :-D

#7 20. 11. 2020 00:18 — Editoval krakonoš (20. 11. 2020 00:49)

krakonoš

Přednáška č 4, asi sedmá minuta.
U VŠ je obtížné, že každý učí věci jinak a trvá na svých definicích. Na některých principech u limit doc Kubáček trvá a vyžaduje jejich pochopení, jiní to vůbec nechtějí a zavedou věci za co by on vyhodil od zkoušek...
Už dřív se tady probírala definice posloupnosti vůbec jako taková.
Za nás se zdůrazňovalo, že posloupnost je definovanä na množině N\K , kde K je konečná, i když mně osobně to správně nepřipadá, protože kdyby byla definována jen pro sudá n, kak by to nebyla pak posloupnost.Dnes se bere na N , přestože v některých bodech nemusí být definovaná...
Já bych možná osobně brala, že je to podmnožina N, jejíž kardinalita je alef 0,myslím tím i podmnožinu jako množinu samotnou N.
Pokud se posloupnost definovala jen jako nekonečnä, tak to asi neexistuje.

#8 20. 11. 2020 07:42

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Ešte je dôležité vedieť, ako bola definovaná rastúca postupnosť. Niekedy sa totiž rozlišuje nie neklesajúca a rastúca, ale rastúca a ostro rastúca. V takomto prípade by napríklad konštantná postupnosť bola rastúca.

Zápatí