Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pro přehlednost jsem dal druhý integrál do jiného tématu.
Integrál: 
už vyřešený, ale nevím si moc rady s ověřením předpokladů záměny derivace a integrálu (derivací podle parametru).
1. předpoklad - měřitelnost funkce - integrand je složením spojitých funkcí, funkce by měla být i měřitelná
2. předpoklad - derivace podle parametru "b" konečná - vzhledem k tomu, že a, b > -1, je derivace, tedy x^b , konečná
3. předpoklad - integrovatelná majoranta - mám komentář, ale nejsem z něj moc chytrý:
...
a současně
,
, derivace funkce, tedy
má integrovatelnou majorantu v 
4. předpoklad - integrovatelnost podle aspoň jednoho "a"
Tady si jsem nejméně jistý, jak co nejjednoduššeji zvolit "a", aby integrál měl konečnou hodnotu.
Uvítám jakoukoli radu, nápovědu.
Předem díky!
Ahoj, ty tady vlastně máš příklad, kde figurují dva parametry a, b.
Kdybychom se soustředili na výpočet integrálu z funkce x^b/ln(x) kde x je z intervalu (0, 1), pak by podle mě šla zavést substituce ln(x)=y, následně pak z=-y, dostal by ses vlastně k integrálu z funkce exp(-z(b+1))/z na intervalu (0,nekonečno). Připadá mi, když vezmu b+1 jako parametr, že jde vlastně při derivaci podle parametru už toto spočítat. Souvisí to podle mě vlastně s Laplaceovou transformací, kde by obraz měl existovat, když tolimitně jde k nule. Ale možná má někdo jiný názor na věc, ve škole jsme se to neučili, znám to jen z internetu.
↑ krakonoš:
Ahoj, integrál mám snadno spočtený, stačí záměna derivace a integrace ("vsunutí derivace do integrálu) a je v podstatě hotovo. Zvolil jsem derivaci podle parametru "b".
Výpočet tedy snadný, ale zato těžké to ověření předpokladů, v tomto příkladu hlavně 3. a 4. předpoklad.
↑ krakonoš:
To vypadá rozumně, mohlo by to být uznáno jako ověření 3.předpokladu.
Tam by to ještě zlobilo pro x blízké jedné, to by nebylo 1/|ln x|<1, to jsem si napoprvé neuvědomila.Tam se mi moc nezdá ten integrál pro meze epsilon, jedna., když si vezmu limitu x^b/(ln x), kde x jde k jedné.
↑ krakonoš:
Myslím, že když je interval
otevřený, tak ta jednička by možná vadit nemusela.
Když ale použiješ ty substituce lnx=y a následně z=-y, tak tě to dovede k integrálu exp(-bz)/z kde meze integralu jdou od nuly do nekonečna, ten bude ale divergovat, zlobí tam ta mez nula resp 1 v zadání toho originálního, to jsem si původně neuvědomila a přehlédla to při derivování. Takže tam budou hrát asi ty oba parametry a, b nějakou roli, bude se to muset vyšetřit asi jako celek.
Tak se omlouvám, nespočítala jsem si tu limitu, tam i ze zadání to je vlastně vidět.
Tento postup se dvěma parametrama mi nic neříká, ale u integrálu typu ( x^a-x^b)/ln x si myslím, že už tam nebude problém s limitou pro x jdoucí k jedné, když bude vlastní, což je vlastně limita( (1+y)^b - (1+y)^a)/y kde y jde k nule, tak by vlastně už byla zaručena konvergence integrálu. Pak by šlo možná uvažovat po substitucích o integralu f(k)=integral ( ( exp(-bz)-exp(-az))* exp(-kz))/(-z) dz, kde meze integrálu jdou od nuly do nekonečna, derivací f'(k) použijeme pro výpočet integrálu podle parametru f'(k)=1/(b+k) - 1/(a+k), po zintegrování ln |(b+k)/(a+k)|, kde k=1 ,řto by odpovídalo tvému výsledku.
↑ krakonoš:
Právě že ten integrál je dělaný na výpočet záměnou derivace a integrálu - ten výpočet ale vyžaduje splnění 4 podmínek, uvedených v 1.příspěvku. To, že splněny jsou, vím, ale potřebuji to zdůvodnit a hlavně u té 3. a 4. moc nevím jak.
Kdybych vyšla ze svého postupu, tak by stačilo zkoumat omezenost( e^-(bz) - e^-(az))/(-z) , bude to závislé zřejmě na rozdílu a-b, když si uvědomím limitu v nule a nekonečnu, v nekonečnu to jde k nule, stačilo by i uvažovat o integrálech od nuly do meze epsilon a o integrálu od epsilon do nekonečna, a u druhého použít omezenost....Potom u exp(-zk) si uvědomit, že parametr k používáme pro k=1,to by pak vedlo ke konvergenci integrálupro nějaké jedno k, jak píšeš ve 4.
Ten tvůj postup mi nedává moc logiku, protože vlastně derivuješ podle parametru půlku integrantu, ten integrál ale diverguje.
Co se týče 3) , ([exp(-bz)-exp(-az))/z] * (z/exp(kz)), první člen je omezen, u druhého si uvědomíme že potřebujeme integraci pro k=1, stačí aby k bylo z intervalu např (1/2;3/2), zároveň platí i že exp(kz)>kz.
Tak nějak by to mohlo fungovat, ale to je jen moje představa, nezkoumala jsem to až moc detailně jestli jsem se někde nesekla.
↑ krakonoš:
Počítám to tak, že derivuji podle "b", a "a" beru jako konstantu - proto derivováním vypadne.
Už trochu začínám chápat tu 4.podmínku, ale zrovna v tomhle případě to bude těžké - když mám logaritmus ve jmenovateli, integruje se obecně dost blbě. Potřebuji takové "b", abych měl konečný integrál na (0,1).
AHA,
tam by vlastně možná i stačilo vzít třeba (x^b -x^3 + x^3 -x^a )/ln x a to rozdělit na dva konvergentní integrály o parametrech a, b.
Já raději zvolila ten druhý postup.
↑ krakonoš:
Ten postup se "vsunutím derivace dovnitř do integrálu" má právě sílu v tom, že umožňuje spočítat spoustu integrálů, které "normálně" zintegrovat nejde.
Ale mimochodem, zjistil jsem, že tenhle integrál lze alternativně spočítat pomocí Fubiniovy věty - trik s převedením na dvojný integrál, a následně "prohození" pořadí proměnných, podle kterých se integruje.
Nicméně, integrál už mám spočítaný derivací podle parametru a jde mi jen o ověření 3. a 4. podmínky, které k tomu musí být splněny.
Tak už mě napadá jedině
4. předpoklad - volba b = a, tím pádem x^b - x^a = 0, což je určitě z L (0,1)
3. přepoklad - integrovatelná majoranta k absolutní hodnotě z derivace podle parametru -
potřebuji
, přitom
. Napadá mě
. Ale tím si vůbec nejsem jistý.
↑ 2M70:
Když to rozeberu, roblém je už "jen"
4) zda mohu zvolit b = a, abych jednoduše získal nulu; případně jaké "b" zvolit nejlépe?
3) Jaká má být dolní mez pro 
Mohl bych poprosit, zda by někdo neporadil s vyřešením těchto dvou problémů?
Předem díky!
Stránky: 1