Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji zkonstuovat dvánáctistěn, který vznikne zborcením středů stěn pravidelného čtzřstěnu do středu. Jde to přes pitagorovu větu, ale vždy se někde ztratím. Mám pravidelny čtyřstěn ABCD a zajímá mně pomněr AB: AS. S je střed koule "opsané" tomuto tělesu. Mnohokrát děkuji.

Nakresli si řez čtyřstěnem, v němž leží hrana AB a výšky trojúhelníků ABD a ACD. Vyjde ti rovnoramenný trojúhelník ABE se základnou 1 a rameny délky
. V něm si nakresli výšku na AB a spočítej její z Pythagorovy pro trojúhelník APE, kde P je pata výšky z P na AB (tedy střed AB). Pak můžeš snadno určit obsah ABE a z něj i výšku na stranu AE, která je tělesovou výškou čtyřstěnu.
dotaz
Potřebuji zkonstuovat dvánáctistěn, který vznikne zborcením středů stěn pravidelného čtzřstěnu do středu. Jde to přes pitagorovu větu, ale vždy se někde ztratím. Mám pravidelny čtyřstěn ABCD a zajímá mně pomněr AB: AS. S je střed koule "opsané" tomuto tělesu. Mnohokrát děkuji.
odpověď
Nakresli si řez čtyřstěnem, v němž leží hrana AB a výšky trojúhelníků ABD a ACD. Vyjde ti rovnoramenný trojúhelník ABE se základnou 1 a rameny délky . V něm si nakresli výšku na AB a spočítej její z Pythagorovy pro trojúhelník APE, kde P je pata výšky z P na AB (tedy střed AB). Pak můžeš snadno určit obsah ABE a z něj i výšku na stranu AE, která je tělesovou výškou čtyřstěnu.
Re:
to co popisujete je to o co jsem se asi snaží, ale já si to nedokážu představit, ani nakreslit. tento útvvar se mi vznikll při meditaci, je to útvar který má 12 stěn, ale žádný objem a zářivý střed. Chci si ho sestroji, protože nrerozumím tomu co to znamená. Vým, že se tento úvar dá sestrojit ze 6ti rovnoramených trojhelníků a doprostřed dám tenisák. Zkoušel jsem to zkusmo, ale nedaří se. Matematika a deskriptíva je promne španělskou vesnicí, už jsem tyto obory 30 let nepoužíva, moje adresa je kurful1@seznam.cz. mnohokrát děkuji

Pokud hledáme střed opsané koule, stačí si představovat ten čtyřstěn. Na stránce http://mathworld.wolfram.com/Tetrahedron.html jsou modely, se kterými se dá myší otáčet. Ten řez ABE dostaneme tak, že otočíme jehlanem tak, aby jedna hrana byla vidět pouze jako bod. Tím to převedeme na rovinný problém.
Na zmíněné stránce je napsáno i to, že poloměr opsané koule je cca 0.61237a., takže při "tenisákovém řešní" budou mít trojúhelníky základnu 10cm a ramena 6.1cm.
Ať se konstrukce podaří :o)
toto číslo (0.61237) má nějaké zajímavé vlastnost, není to néhodou přirozený log. něčeho nebo něco takového, doteť jsem uděkal čtyři pokusy a ve dvou případech jsem se přiblýžil. Takže a rovná se 10, b 6.1237, c 6,1237. Konstrukce bude větší, asi 30-40 cm. Mnohokrat Děkuji ten odkaz je velice fajn až na angličtinu, ale to nevadí, příjemně jsem se tím bavil, mám tužku, pravítko a nadvakrát přeložený papír, ještě jednou dík.