Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
potřebovala bych pomoci s problémem. Mám nakloněnou rovinu a mám obecně vyjádřit součinitel smykového tření tělesa, které se pohybuje směrem dolů. Problémem ale je, že neznám sklon té roviny a jediné, co znám je hmotnost tělesa m, tíhové zrychlení g. Jediné, co mohu dopočítat a spočítala jsem je dráha, ale vůbec netuším, jak to obecně vyjádřit, případně, jestli mi ta dráha vůbec k něčemu je.
Byla jsem vždycky zvyklá, že jsem znala sklon té roviny, pak jsem mohla tíhovou sílu rozložit do dvou směrů a za pomoci úhlu dopočítat třecí sílu, nebo tu sílu ve směru pohybu, ale teď vůbec nevím.
Předem děkuji za pomoc

↑ Hana5738382:
Jestli tomu dobře rozumím, tak jde jen o to obecně vyjádřit to smykové tření. Děláš tedy všechny výpočty tak jako s čísly, jen místo čísel jsou písmena. Tudíž i pracuješ obecně s úhlem alfa a nepotřebuješ konkrétní hodnotu

Tíha těles na nakloněné rovině se rozloží na 2 části: posuvnou a tlakovou.
Posuvná složka: m*g*sin(alfa)
Tlaková složka: m*g*cos(alfa)
Těleso se pohybuje dolů se zrychlením: a=g*sin(alfa) - g*cos(alfa)*f
f je součinitel smykového tření, což je bezrozměrné číslo
Pokud je rozdíl kladný, těleso se dá do pohybu, jinak se nerozjede.
Pokud platí: tg(alfa)<f, udrží se těleso na nakloněné rovině třením.
Na mém webu jsou také příklady z fyziky www.tucekweb.info
Stránky: 1