Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
po delší době jsem se vrátil k vyčíslování chemických rovnic a je to jedna velká tragédie. Potřeboval bych objasnit několik dotazů
1.1) mám napsanou částečnou rovnici redukce a oxidace
H2 -> H - rozdíl je 1e, ale jelikož je jeden vodík dvouvazný, musím 1e vynásobit dvěma tj. 2e
1.2.) mám H2O2 -> H2O
rovnice bude
O2 -> O - 1e x 2 = 2e
1.3)
Cr -> Cr2(SO4)3
rovnice bude
Cr -> Cr2 - rozdíl je 3e, ale mám dvouvazný chrom, tak 6e
Výše uvedené příklady jsou vytrhlé z celých rovnic - jde mi pouze o tyto konkrétní příklady

Zdravím,
pri tých čiastkových rovniciach v 1. je vhodné, aby v nich boli zaznačené jednak oxidačné čísla prvkov a aj správne vyčíslené stechiometrické koeficienty.
Mimochodom, väzbovosť prvku označuje počet zdieľaných elektrónových párov (tj. koľko kovalentných väzieb je daný prvok schopný vytvoriť), nie počet atómov daného prvku v nejakej zlúčenine.
Čo sa týka 2. tak z môjho pohľadu áno, pod podmienkou že tie čiastkové rovnice máš vyčíslené správne.
Ad 3: máš tam naozaj 3 atómy síry (nemôžeš zanedbať stechiometrický koeficient pred H2SO4 na ľavej strane rovnice).
Zdravím potřebovala bych vzorově vyřešit a vysvětli jeden příklad ,protože nechápu jak se to má udělat a ani nevím jak se má rovnice zapsat, a potřebuju nějaký vzor a postup podle jakého mám dělat další.
1) Vyčíslete tuto rovnici: sulfan se oxiduje dichromanem v kyselém prostředí za vzniku síry, chromité soli a vody.
↑ Adriana156:
Oxidace: S(2-) = S + 2e; redukce 2Cr(VI) + 6e = 2Cr(III); S(2-):(Cr2O7--) = 3:1
3H2S + K2Cr2O7 + 4H2SO4 = K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 3S + 7H2O
Nějaké dotazy?