Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den
pokouším se určit obor hodnot cyklometrické funkce arctg(3/(6-x2)), šla jsem na to přes definiční obor funkce inverzní, což je tg(3/(6-x2)) a ten mi vyšel
R kromě +-odmocnina ze 6, +- odmocnina (6-6/pí), +- odmocnina (6+6/pí)....
jenže teď jsem se dopátrala toho, že ne vždy platí že D(f) a H(f) funkce a D(f) a H(f) inverzní funkce jsou navzájem prohozené......
můžete mi poradit jak na to jinak? Děkuji moc za radu
Hezký večer,
funkce arctg je definována v celém R, jen ve zlomku 3/(6-x2) nesmí být nula ve jmenovateli.
↑ laszky:ahoj, ted jsem to chtela napsat, ze to mam asi blbe.....to musim v te y=arctg(3/(6-x2)) vymenit x a y a znovu vyjadirt y ze jo,zkusila jsem to a vyslo mi
y=+-odmocnina(6-3/tgx)
pokud by byla vypočtena dobre, tak pak je postup takovy, ze kdyz urcim Df teto nove, tak je to Hf te puvodni?
Nebo mam na hledani toho Hf te puvodni pouzit uplne nejaky jiny postup nez pres tu inverzni?
Moc dekuji za rady
↑ kalcikova:
Tak hlavne si uvedom, ze obor hodnot te puvodni funkce musi byt podmnozinou intervalu [mathjax]{\displaystyle \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)},[/mathjax] coz je obor hodnot funcke [mathjax]\mathrm{arctg}\,x.[/mathjax]
(Kdyz je vnejsi funkce [mathjax]\mathrm{arctg}\,x,[/mathjax] tak vysledek musi byt mezi [mathjax]-\pi/2[/mathjax] a [mathjax]\pi/2[/mathjax])
Takze u te inverzni vysetruj jen interval [mathjax]{\displaystyle \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)}[/mathjax] a ne celou realnou osu.
EDIT: Jinak receno, inverzni funkci k funkci [mathjax]\mathrm{arctg}\,x[/mathjax], [mathjax]x\in\mathbb{R},[/mathjax] je funkce [mathjax]\mathrm{tg}\,x,[/mathjax] [mathjax]x\in(-\pi/2,\pi/2).[/mathjax]
↑ kalcikova:
ano, stačí určit D této inverzní funkce s tím, že D je podmnožinou (-pi/2, pi/2), viz příspěvek výše
↑ Mirek2:Děkuji za radu. Počítala jsem dal teda definiční obor té inverzní, což bude oborem hodnot té původní.
Vyšlo mi (-pí/2 ;0) sjednocení (tg na -1 (1/2) ;pí/2)
Ten druhý interval mi vyšel zleva uzavřen
Tak snad jsem to již spočítala lépe.
Děkuji moc za vsechnu pomoc

IMO [mathjax]\text{tan}[/mathjax] pre tangens, [mathjax]\text{cot}[/mathjax] pre kotangens a ďalšie značenia od nich odvodené sú v drvivej väčšine používané v anglosaských krajinách (USA, UK, Austrália) a krajinách, kde prijali anglosaský štýl písania.
↑ kalcikova:
Výsledek je dobře, v druhém intervalu levý krajní bod do D patří (hranatá závorka).
Místo "tg na -1" bych napsal arctg(1/2).