Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
prosím o pomoc s řešením semestrální práce na statistiku. Vzorečky pro výpočet jsem se snažila vypátrat, ale zdroje se rozcházejí a navíc vzoreček není nikde dobře popsaný.
Potřebuji spočítat průměrnou absolutní odchylku od aritmetického průměru a mediánu, průměrnou relativní odchylku od aritmetického průměru a mediánu a nakonec porovnat variabilitu obou číselných metrických proměnných vhodnými charakteristikami.
Průměrnou absolutní odchylku počítám tak, že mám úlohu, kde je věk dětí na táboře a jejich četnost.
6 let - 4x
7 let - 6x
8 let - 10x
9 let - 7x
10 let - 5x
11 let - 4x
12 let - 6x
13 let - 8x
celkem 50 prvků
aritmeticky prumer = 9,58
median = 9
a počítám to tak, že si vždy | 6 - 9,58| * 4 + | 7 - 9,58| * 6 .... + | 13 - 9,58| * 8.... následně tento součet vydělím počtem prvků, tedy 50 a vyjde mi 1,94. Stejný postup zopakuji pro median, akorát místo 9,58 dosadím jen 9. Údajně je ovšem tento postup špatně a výsledek tedy taktéž. Prosím jak je to tedy správně?
Pro průměrnou relativní odchylku vezmu výsledek předchozího příkladu a vydělím počtem prvků, tedy 50 a vynásobím 100, v procentech tedy vyjde 21,56 a 20,25. Což je údajně taktéž špatně.
Nakonec poslední úloha je porovnat variabilitu obou číselných metrických proměnných vhodnými charakteristikami --> což vůbec nemám ponětí, co si pod vhodnou charakteristikou mám představit? Mám kromě dětí na táboře ještě jednu úlohu se stejným počtem prvků - 50, takže to je asi hlavní znak toho, aby to šlo porovnat, ale nevím, jaké výpočty nebo co použít pro to, abych je vzájemně porovnala. Děkuji každému za jakoukoliv pomoc!

Spočítal bych vážený průměr, sečtu hodnoty*četnosti a výsledek vydělím součtem četností.
Vážený součet odchylek od průměru, tj. součet odchylky*četnosti musí dát nulu.
Průměrná odchylka je vážený průměr absolutních hodnot odchylek od průměru.
Průměrná odchylka od mediánu by měla být dobře, ale dál také nevím, co tím myslí.
Variabilita se zjistí nejlépe pomocí rozptylu, což je průměr kvadrátů odchylek od průměru (vážený).
Stránky: 1