Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2021 20:03

coorky
Zelenáč
Škola: PEF CZU
Pozice: student
Reputace:   

velkosť vektoru

Ahojte mám prosbu, vedeli by ste mi poradiť, ako mám postupovať, pri tomto príklade?
2x+b+3c=a+2b+5x-c
a(1,0,-2,1) b(3,0,1,2) c(-1,0,1,5)

Zadanie znie, že mám určiť vektor x, aby platila rovnica. Výsledok by mal byť 6,88, ale vôbec netuším ako sa k výsledku dopracovať.

Za pomoc moc ďakujem :)

#2 15. 01. 2021 20:32

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: velkosť vektoru

Zdravím,

označ si zložky svojho vektora [mathjax]x_{1}[/mathjax][mathjax]x_{4}[/mathjax], teda [mathjax]x(x_1;x_2;x_3;x_4)[/mathjax] a spolu s ostatnými vektormi [mathjax]a,b,c[/mathjax] dosaď do uvedenej rovnice.

Ak vieš ako sa sčítavajú vektory, tak po úprave ti na oboch stranách rovnice ostane jeden vektor. Ak sa vektory majú rovnať, musia sa rovnať ich zložky.

Rozpíš si teda rovnosť po zložkách - získaš tak sústavu štyroch lineárnych rovníc s jednou neznámou (pre každú zložku vektora [mathjax]x[/mathjax] jednu). Vypočítaj zložky a následne hľadanú veľkosť vektora [mathjax]x[/mathjax].

#3 15. 01. 2021 20:36

mukel
Reputace:   

Re: velkosť vektoru

↑ coorky: Pravdopodobne dosadíš do prvej rovnice za a,b,c po zložkách a dostaneš sústavu rovníc a vypočítaš x.

Pomohol som? Nemusíte ďakovať.
Zvyšenie reputácie postačí. ;-)

Zápatí