Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte mám prosbu, vedeli by ste mi poradiť, ako mám postupovať, pri tomto príklade?
2x+b+3c=a+2b+5x-c
a(1,0,-2,1) b(3,0,1,2) c(-1,0,1,5)
Zadanie znie, že mám určiť vektor x, aby platila rovnica. Výsledok by mal byť 6,88, ale vôbec netuším ako sa k výsledku dopracovať.
Za pomoc moc ďakujem :)

Zdravím,
označ si zložky svojho vektora [mathjax]x_{1}[/mathjax] až [mathjax]x_{4}[/mathjax], teda [mathjax]x(x_1;x_2;x_3;x_4)[/mathjax] a spolu s ostatnými vektormi [mathjax]a,b,c[/mathjax] dosaď do uvedenej rovnice.
Ak vieš ako sa sčítavajú vektory, tak po úprave ti na oboch stranách rovnice ostane jeden vektor. Ak sa vektory majú rovnať, musia sa rovnať ich zložky.
Rozpíš si teda rovnosť po zložkách - získaš tak sústavu štyroch lineárnych rovníc s jednou neznámou (pre každú zložku vektora [mathjax]x[/mathjax] jednu). Vypočítaj zložky a následne hľadanú veľkosť vektora [mathjax]x[/mathjax].