Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim, potrebuji pomoc s jednim prikladem. Budu rad, pokud si najdete cas :).
Na kabinu výtahu působí současně 3 síly ve svislém směru. Svisle nahoru tahová síla motoru F1 = 3,8 kN, svisle dolů gravitační síla F2 = 1,8 kN a celková tlaková síla osob stojících v kabině F3 = 1,8 kN. Jak velká bude výslednice F a jaký bude mít pohybový účinek?
muj vysledek:
F= F1-F2-F3
F= 3800N-1800N-1800N
F= 200N
Pohobovy ucinek výsledne sily je, že kabina vytahu pojede nahoru, tahova sila motoru je vetsi nez odporove sily.
Prosim o kontrolu, diky za Vas cas :)

↑ Jakub123654:
Můj názor je, že by se tam měla síla 1800 N počítat jen jednou, jelikož ta tíhová síla F2 je způsobená těmi osobami o celkové hmotnosti 180 kg. Samozřejmě pokud výtah sám o sobě má hmotnost 180 kg a ještě v něm stojí osoby o hmotnosti 180 kg, pak je tvůj výpočet správný. Přiznám se, že se mi moc nelíbí zadání toho příkladu, ale to může být jen můj názor. Třeba se přidají další a dají příkladu jasnou podobu.

↑ marnes:
dekuji za reakci :)
Nasel jsem vysledek F. A ten shoduje s 200N. Vypocet by tedy mel byt dobre. Zajima me, jestli jsem dobre pochopil a odpovedel na pohybovy ucinek. Jinak mate pravdu, priklad je zadany zvlastne :D

↑ Jakub123654:
ano, pohybový účinek je v pořádku.
Nicméně bych ještě chvíli počkal, jestli se někdo přidá. Jde o to, jestli došlo ke správnému pochopení příkladu.

Pohybový účinek síly: a=F/m=200/360 m/s^2 vzhůru (dopočtěte)
ostatní bych také tak chápal