Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den. Mohli byste mi prosím poradit, jak zkonstruovat pravoúhlý trojúhelník ABC, pro který platí a=4,5cm a poloměr kružnice vepsané je 1,5cm?
Mám zatím jen náčrt s vyznačenými známými údaji, ale nevím s čím začít u konstrukce.

Zdravím,
využijeme vlastnosť stredu vpísanej kružnice, že leží na priesečníku osí vrcholových uhlov nášho hľadaného trojuholníka.
Predpokladám štandardné značenie strán a vrcholov trojuholníka tj. [mathjax]AB=c[/mathjax], [mathjax]BC=a[/mathjax], [mathjax]CA=b[/mathjax], pravý uhol je pri vrchole [mathjax]C[/mathjax], stred vpísanej kružnice označím [mathjax]S[/mathjax] a jej polomer [mathjax]r[/mathjax].
Ja by som svoj postup začínal nejak takto (nebránim sa však elegantnejšiemu/jednoduchšiemu postupu):
1. Zostrojím úsečku [mathjax]BC[/mathjax] dĺžky [mathjax]a[/mathjax].
2. Zostrojím polpriamku [mathjax]\overrightarrow{CX}[/mathjax] tak, že [mathjax]|\sphericalangle BCX|=45°[/mathjax] - to bude os pravého uhla pri vrchole [mathjax]C[/mathjax].
3. Ak si teraz úsečku [mathjax]BC[/mathjax] v mysli predĺžim na priamku, táto priamka mi delí rovinu v ktorej rysujem na dve polroviny.
V polrovine v ktorej leží [mathjax]\overrightarrow{CX}[/mathjax] zostrojím priamku [mathjax]p\parallel BC[/mathjax], vzdialenú od [mathjax]BC[/mathjax] na vzdialenosť [mathjax]r[/mathjax]. Tak nájdeme stred vpísanej kružnice [mathjax]S=\overrightarrow{CX}\cap p[/mathjax].
Ďalej skús pokračovať sama.
↑ Ferdish:
Ahoj.
Nemá napísané, že pri C je pravý uhol.
Neviem, prečo sa tieto "veci" považujú za samozrejmé...

↑ misaH:
Rovnako môžem o strane [mathjax]a[/mathjax] tvrdiť, že je preponou, keďže o nej v zadaní nemám nič bližšie povedané (v mojom postupe ju uvažujem ako jednu z odvesien). Your point being...?
↑ Ferdish:
Děkuji. Nějak se mi to povedlo zkonstruovat. Ještě se chci ujistit, že to mám správně. Když je pravý úhel u vrcholu C, ta strana a (BC) je potom přilehlá odvěsna?

↑ Liška Bystrouška:
Priľahlosť/protiľahlosť odvesny sa vzťahuje voči konkrétnemu vrcholovému uhlu (s výnimkou pravého). Ktorý uhol máš na mysli?
↑ Ferdish:
Ten, co je u vrcholu B

↑ Liška Bystrouška:
Áno, BC je priľahlá k uhlu vo vrchole B.
↑ Ferdish:
Děkuji, tak potom to mám snad správně.
↑ Ferdish:
Vieš, nemám rada také samozrejmosti, že keď je pravouhlý troj. ABC, tak pri C je automaticky pravý uhol, neznáma v rovnici musí byť x alebo y a čo ja viem čo ešte, trebárs aj to s kužeľom v kvádri alebo kocke...
Potom keď ide o R trojuholník ABC v obdĺžniku ABCD nastáva u niektorých ľudí v hlavách chaos.
Pytagorova veta [mathjax]c^2=a^2+b^2[/mathjax], vzorce bez presnejšieho definovania "písmeniek"...

↑ misaH:
Pokiaľ je mi jasný vzťah medzi stranou/úsečkou tu označenou ako [mathjax]a[/mathjax] a bodom v ktorom je pravý uhol (je koncovým bodom [mathjax]a\rightarrow a[/mathjax] je odvesna, nie je koncovým bodom [mathjax]a\rightarrow a[/mathjax] je prepona), tak je mi jedno čo si ako označím.
Keď to však nie je jednoznačné, tak musím vychádzať z nejakých predpokladov, ktoré si určím vzhľadom na charakter úlohy. A pokiaľ je jeden z takých relevantných predpokladov nejaké "predpisové označenie", tak nie je dôvod ho nepoužiť.
Súhlasím s tým, že je to neduh a vnáša do výuky svoje problémy ale môžem snáď za to, že sa to ešte učí a používa?
↑ Liška Bystrouška:
I když je úloha vyřešené, tak přeci jenom doplním, že pro pravoúhlý trojúhelník lze řešit pomocí 4.geometrické úměrné (a odpadne hádání co je přepona a co odvěsna)
Platí: [mathjax]b(a-2r)=2r(a-r)[/mathjax] kde r je poloměr kr.vepsané
Zde obrázek (vpravo "tradiční" konstrukce, vlevo pomocí 4.g.ú - asi rychlejší)
Pozdravujem ↑ Honzc:,
Tato Ravi-ho vlasnost https://hcmop.files.wordpress.com/2012/02/triangle1.png
moze tiez byt vyuzita na pytanu konstrukciu.
Stránky: 1