Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
mám určit hodnotu [mathjax]0,1\cdot \sin 0,1[/mathjax] s chybou menší než [mathjax]10^{-5}[/mathjax]. Zvolil jsem si [mathjax]x_{0}=0[/mathjax] a [mathjax]x=0,1[/mathjax]. Beru tedy funkci [mathjax]f(x)=0,1\sin x, f(x_{0})=0,f'(x)=0,1\cos , f'(x_{0})=0,1[/mathjax] a tak dále. Dále vím, že zbytek u rozvoje sinu je [mathjax]R_{n}(x)=(-1)^{n+1}\frac{x^{2n-1}}{(2n-1)!}+(-1)^{n}\frac{x^{2n+1}}{(2n+1)!}\cos \xi [/mathjax] a toto bych pak položil <[mathjax]10^{-5}[/mathjax]?Omlouvám se, ale s touto látkou nemám vůbec zkušenost. Taylorův polynom spočítat umím, ale s těmi zbytky mám problém :-(
↑ Matytus:Zvysok je iba ten posledny clen. A staci si uvedomit, ze
.
↑ vlado_bb:
Dobrý večer,
moc Vám děkuji. Mohu se Vás zeptat, zda se mi tam promítne nějak 0,1 před tou funkcí? Nebo to nemá vliv? Pokud bych vzal, že
, pak už tedy řeším ,,pouze" [mathjax](-1)^{n}\frac{x^{2n+1}}{(2n+1)!} <10^{-5}[/mathjax]?
↑ Matytus:Najst
s presnostou
je to iste ako najst
s presnostou
. Dalej si treba uvedomit ze zalezi len na velkosti chyby, nie na jej znamienku. A vhodne
sa uz da lahko odhadnut.
↑ vlado_bb:
Moc vám děkuji, tedy ve finále mne už zajímá pouze [mathjax]\frac{x^{2n+1}}{(2n+1)!} <10^{-4}[/mathjax], kde vlastně [mathjax]x\in (0;0,1)[/mathjax]?
↑ vlado_bb:
Moc vám děkuji, pak tedy již stačí určit [mathjax]n [/mathjax]tak, aby [mathjax]\frac{1^{-2n-1}}{(2n+1)!} <10^{-4}[/mathjax], což již odhadnu dosazením? ;-)
↑ vlado_bb:
Super,moc děkuji, měl jsem na mysli to samé, jen by mělo být [mathjax]\frac{10^{-2n-1}}{(2n+1)!} <10^{-4}[/mathjax] (ne 1, jak jsem napsal).
↑ vlado_bb:
Dobrý den,
ještě bych si rád ověřil závěr. Daný zbytek jsem si upravil a získal tak [mathjax]\frac{10^{-2n-1}}{(2n+1)!}<\frac{1}{10^{4}}[/mathjax] a odsud [mathjax]10^{-2n-1}\cdot 10^{4}<(2n+1)!\Leftrightarrow 10^{-2n+3}<(2n+1)![/mathjax]. Pro [mathjax]n=1[/mathjax] dostívám 10<6, což neplatí, ale pro [mathjax]n=2[/mathjax] již dostávám 0,1<120, což u platí. Proto je potřeba sestrojit nejméně Taylorův polynom druhého stupně. Bude to tak?
↑ Matytus:
Dobrý večer, mám ještě otázku ohledně toho zbytku (dle literatury). Taylorův polynom funkce [mathjax]\sin x=\sum_{n=0}^{\infty }(-1)^{n}\frac{x^{2n+1}}{(2n+1)!}[/mathjax] a zbytek by pak byl [mathjax]R_{n}(x)=(-1)^{n}\frac{x^{2n+3}}{(2n+3)!}[/mathjax]. Tak se nějak ztrácím v tom, jak vlastně toto správně řešit. Z předešlého [mathjax]\frac{10^{-2n-1}}{(2n+1)!}<\frac{1}{10^{4}}[/mathjax], jsem se dostal k [mathjax]n=2[/mathjax] a mám dále otázku, když jsem dosadil [mathjax]0,1\cdot \sin 0,1[/mathjax] (kalkulačku mám na stupně) vyšlo mi 1,74532, totéž mi vyšlo, když jsem dosadil do Taylorova polynomu [mathjax]x[/mathjax] (polynom druhého stupně), ale musel jsem za x dosadit v radiánech, abych se dostal ke stejnému výsledku. Mohu Vás poprosit o radu, už se v tom opravdu nějak motám.
↑ Matytus:Ak sa na Taylorov rozvoj lepsie pozries, zistis, ze zvysok je (teda jeho absolutna hodnota, lebo iba ta nas zaujima)
, kde
je medzi
a
. Pri sinuse samozrejme nie je exponent, ale derivacia radu
.
A na stupne zabudni, si uz na vysokej skole.
↑ Matytus:
Ahoj, pro [mathjax]x=0.1[/mathjax] je [mathjax]x-x^3/6=[/mathjax] 0.009 983 333.
Na kalkulačce nastav radiány, pak vyjde přibližně stejné číslo
(můžeš si ověřit, že chyba je menší než [mathjax]10^{-5}[/mathjax]).
Samosebou, ještě vynásobit 0,1.
↑ vlado_bb:
Dobrý večer, moc děkuji,zkusím na to ještě kouknout ;-) jinak odhad té chyby sedí pro [mathjax]n=2[/mathjax]?
↑ Matytus:Ak radia dvaja sucasne, je z toho len zmatok, takze sa v tejto teme lucim.
↑ vlado_bb:
otázka je na tebe a já jdu spát :)
Stránky: 1