Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2021 20:28 — Editoval Janka o_O (01. 02. 2021 20:28)

Janka o_O
Pozice: študent
Reputace:   

Ako vytvoriť dolné a horné ohraničenie presných dát?

Ahojte.

Mám takú trošku zváštnu otázku. :)

Mám presné dáta a snažím sa sformulovať ich horné a dolné ohraničenie. Moja otázka znie: Ako formulujú matematici predpis ohraničenia? Ja som si vykresľovala rôzne funkcie a pokúšala som sa čo najviac priblížiť mojím dátam. Ale metóda "pokus omyl" mi nepríde ako najvhodnejšie riešenie.

Mám ešte jednu otázku. Je možné rozdeliť graf na 2 časti a vytvoriť ohraničenia pre tie časti samostatne? Alebo sa to "nerobí"? Ja osobne som sa s tým aspoň nestretla. :)

Vopred ďakujem.

#2 01. 02. 2021 20:36

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Ako vytvoriť dolné a horné ohraničenie presných dát?

↑ Janka o_O: Horné ohraničenie množiny $M$ je ľubovoľná hodnota $h$ taká, že pre všetky $m \in M$ je $ m \le h$. Podobne dolné ohraničenie. A tú druhú časť skús prosím sformulovať presnejšie.

#3 01. 02. 2021 20:55

Janka o_O
Pozice: študent
Reputace:   

↑ vlado_bb: Poznám definíciu ohraničenia. :) Ak to pomôže, potrebujem to pre záverečnú prácu.

Prehľadávaním prípadov pre malé $n$ sa mi podarilo získať presné hodnoty, ktoré som si vykreslila pomocou grafu. Avšak nie je možné popísať ich funkciou (aspoň ja to nie som schopná urobiť vzhľadom na to, ako sa tie hodnoty správajú.) Preto sa snažím určiť dolné a horné ohraničenie pre tieto dáta, ktoré by platilo pre ľubovoľné $n$.

Nakoľko mi nič lepšie nenapadlo, tak som sa pokúšala vytvoriť si svoju vlastnú funkciu a upravovať ju tak, aby sa čo najbližšie priblížila dátam. Ale prístup "pokus - omyl" sa mi ako študentovi matematiky nepáči. Preto som sa chcela opýtať, či aj iní matematici pristupujú pri tvorbe ohraničenia tak, ako ja, alebo musím to ohraničenie aj nejako logicky zdôvodniť (použitím nejakých viet, ktoré pre môj prípad platia, aj napriek tomu, že to ohraničenie bude horšie ako to moje získané metódou "pokus omyl").

A k tej druhej časti. Moje dáta sa v určitej hodnote "zlomia" a začnú sa správať inak. Chcela som preto vedieť, či musím vždy vytvárať ohraničenie pre celú os $x$, alebo je možné vytvoriť ohraničenia pre tie dve časti samostatne (ako keby to boli 2 rôzne funkcie).

#4 02. 02. 2021 07:53

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Janka o_O:Asi sa nerozumieme. Mas mnozinu cisel a chces najst jej ohranicenia. Co ti brani vziat minimum a maximum?

#5 03. 02. 2021 13:48

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Supremum množiny čísel je nejmenší horní ohraničení.
Infimum množiny čísel je největší dolní ohraničení.

Příklad  otevřený interval (a;b) nemá maximum ani minimum.
Platí: sup(a;b)=b,  inf(a;b)=a
ačkoli čísla a,b do otevřeného intervalu nepatří.

Zápatí