Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
brr nechce se mi to kontrolovat, už na začátku se dají upravit čitatele tak, že se částečně s jmenovateli pokrátí a pak je společný jmenovatel jednodušší a celé je to hezčí. Zkus to.
EDIT: jak na to koukám, tak hned druhý řádek je podivný, chybí ti tam závorky, ..(2x-4)(x-2)(x+1) atd
↑ Honza Matika: Zdravím, proč jsi nejdřiv v čitatelich neudělal toto: jmenovatele máš rozloženo dobře a jelikož nemohou být nulové, tak už po tomto kroku mužeš jednotlivé zlomky zjednodušit:
A když už tak - tak uzávorkuj řádně (c)
- ale touto cesto bych nešla. OK?
kolegyňka už povídá to stejné - pozdrav :-)
↑ Honza Matika: Odkdy z nevycházející zkoušky plyne neexistence řešení? Z toho plyne jen to, že je někde chyba(o:
PS.: chybu bych hledala v posledním řádku řešení ..
↑ Honza Matika:
Zkus ten zlomek otočit :-) (myslím těch 7/5)
↑ Honza Matika:
napis sem ako si robil skusku.. mne vysla skuska 0=0 ... pre x = 5/7
dosad si hodnotu 5/7 do jednotlivych zlomkov.. napr. rozdel si ich na tie tri..
prvy zlomok ti vyjde 7/6
druhy zlomok je -7/3
treti je 7/6
potom
...vysledok v knihe mozes s cistym svedomim opravit

Jj vlasntě už jsme mimo :-)
Zkouška mi vyšla 

takže to řešení je 
Edit: to mi psala kámoška, že uítra píšou jestli bych jí neporadil :D
A tak mi psala i tuhle a říkala, že ve výsledcích je, že nemá řešení. :-O
Tak jsem se na to moc nesoustředil :-(
↑ Honza Matika: A pamatuj si, když ti kořen vyjde, tak zkouška musí taky. Tohle není typ rovnice, kde by se prováděla nějaká složitá diskuze o existenci řešení, podmínky jsou jasně dané od začátku. Kořen vyšel jiný, tak to prostě kořen je a hotovo(o: