Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám takový problém. Nemůžu vyyřešit tuto úlohu, ale přide mi, že tam něco chybí k tomu abych ji mohl spočítat. koukněte na to a dejte mi vědět.. Nemůžu se hnout zmístaa, mám jich tu takových více. Potřebuji nakopnout.
Příklad : Zahrada tvaru pravoúhlého trojúhelníka je oplocena pletivem dlouhým 364 m. Nejkratší strana měří 26 m. Vypočtěte rozlohu zahrady..
Díky Daxter
Pokud nejkratší stranu označíme a, pak můžeme z obvodu vyjádřit délku přepony c pomocí odvěsny b.
V pravoúhlém trojúhelníku platí Pythagorova věta, tam dosadíš vztah pro c. A tím zjištíš délku odvěsny b. Pak se obsah trojúhelníku spočte už jednoduše jako ab/2.
Stačí?
EDIT.: koukám, že stenly dodal komplet řešení (myšlenka i postup stejný, jen značení přehozené a=b, b=a)
↑ Daxter:
1)
- obvod trojúhelníka je 364 m
2)
nejkratší strana má 26 m - dosadíme do rovnice 1) a dostaneme:
3) 
4)
Pythagorova věta - pravoúhlý trojúhelník - upravíme:
použili jsme toto:
-dosadíme rovnici 3 a dostaneme:
- máme 2 rovnice:
- metoda sčítací:
dopočítáme b:
Rozměry zahrady jsou 26 m, 168 m, 170 m
Zkoušku zda-li je to pravoúhlý trojúhelník nechám na tobě a obsah pravoúhlého trojúhelníka vypočteš ze vztahu:
kde a,b jsou odvěsny pravoúhlého trojúhelníka u nás 26 m resp. 168 m)
Stránky: 1