Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám prosbu, mám 2 příklady, se kterými si nevím vůbec rady, byl by mi někdo schopen pomoct je vypočítat?
1) V sérii s induktorem s elektrickým odporem R = 10 Ω (odpor vinutí) je zapojen rezistor s elektrickým odporem R = 15 Ω. Obvodem prochází proud 2A. Napětí zdroje je 100 V, frekvence 50 Hz. Stanovte indukčnost cívky.
2) Ke zdroji střídavého napětí 120V s frekvencí 50 Hz jsou připojeny dva induktory v sérii. Jejich elektrické odpory jsou R1 = 60 Ω, R2 = 40 Ω, indukčnosti induktorů L1=96 mH, L2=185 mH. Vypočítejte napětí na obou induktorech.
Předem děkuji.
Terminologické poznámky:
- Ty příklady ve skutečnosti nejsou s induktory, ale s běžnými cívkami a chybou v překladu.
- Induktor - ideální cívka: Jen indukčnost, odpor 0 Ω.
- Cívka - reálná cívka s drátem, má tedy indukčnost, odpor a případně další parazitní vlastnosti.
- Inductor - cívka anglicky.
- Tlumivka (angl. choke) - cívka určená k použití jako výkonový proud omezující prvek (např. u zářivek a výbojek), nebo výkonový filtrační prvek (ve zdrojích). Dnes se pojem cívka a tlumivka poněkud míchá.
1. Máme neznámou indukčnost, v sérii odpor 10 a ještě 15 Ω. Při zadaném napětí tím prochází zadaný proud. Můžeme tedy stanovit impedanci, z té vytáhnout reaktanci a tu převést na indukčnost.
2. Tady máme dělič složený ze dvou impedancí - znáš odporový dělič?
https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bli … %9Bt%C3%AD
A u tebe jsou místo odporů impedance.