Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Takže Laplaceův rozvoj (rozvoj podle nějakého řádku nebo sloupce) ti nic neříká?
↑ Maca:
Vezmem si ťa ako vzorku. Takých otázok ako si položila ty, sa tu vyskytuje mnoho. Moja otázky budú nasledovné:
(1) Študuješ, ale nechce sa ti učiť?
(2) Alebo toto vám zadajú a nepovedia ako sa to rieši?
(3) Alebo nemáte prednášky....
(4) Alebo si nadšenec pre matematiku a len tak po mimo sa učíš na tomto fóre
(5) Alebo niečo iné?
Dosť ma zaráža, že "jdu to nastudovat." Ten pojem by mal byť ako tak pre teba známy. Nie úplne cudzí. Bol by som rád, keby padla odpoveď. Vďaka.
Už jsem to vysvětlovala jinde. Jsem 20 let po maturitě na odborné škole (okleštěná matika). Teď jsem se dostala na kombin. studium na VŠ. Přednášky nemáme, jen zadané příklady ke zpracování - ber, kde ber. Matiku máme jen v prvním semestru. Učit se učím (při práci a rodině). Možná vás iritují moje dotazy, ale kdybyste mě viděli před 3/4 rokem, když jsem se začala učit na přijímačky, určitě byste uznali, že jsem udělala velký pokrok (prakticky od nuly) a že se fakt snažím. Tak co, hodíte mě přes palubu?
Našla jsem jen pár zmínek o Laplaceově metodě a nejsem z toho vůbec moudá. Navíc žádný z názorných příkladů neobsahuje písmena.
Vidím, že první 4 řádky matice mají určitý systém, ten pátý mi do toho nějak nezapadá, i když asi bude nejdůležitější, protože je čistý - bez písmen.
Mohli byste mi poradit, kam se když tak ještě podívat (internet), abych to pochopila?
Děkuji.
S písmeny počítej jako s čísly, jen místo zápisu 1+2=3 použiješ zápis a+d=a+d.
U tvého příkladu bych jako první odečetla od pátého řádku čtyřnásobek prvního řádku.
Pak bych asi odečtla 1/a násobek čtvrtého řádku zase od pátého řádku...
Cílem by pro mě bylo "trojúhelníková matice" s přeházenými řádky, jejíž determinant jde snadno určit.
↑ Tychi:
Na tohle bych si dával velký pozor, pokud chceme použít při výpočtu číslo 1/a, musí být a různé od nuly. Případ a=0 bychom museli vyřešit zvlášť. Proto je často lepší se takovým úpravám vyhnout a najít jiné.
↑ Maca:
V čem je třeba číslo 4 při počítání jiné od písmene c? Pouze v tom, že když se vyskytne třeba v součtu s jiným číslem (např. 5+4), tak můžeme výraz vyčíslit a počítat s jiným číslem (zde 9). Když máme písmena (např. a+c), tak prostě vyčíslit nic nedokážeme a postupujeme dál s tímto dvojčlenem. Písmena pouze zastupují určitá čísla, která dopředu neznáme.
Zkusím popsat ten Laplaceův rozvoj. Počítám determinant tvé matice.
- Vyberu si řádek (nebo sloupec, postup by vypadal analogicky. Dále ale uvažuji, že pracujeme s řádkem), podle kterého budu rozvíjet. (volím 1. řádek tvé matice)
- Postupně procházím položky toho jednoho řádku. Každé položce bude odpovídat jeden člen v součtu. Ten člen bude tvořen součinem
> hodnoty na té pozici v řádku (pro tvou matici, první řádek a pátou - poslední položku to bude d)
> (-1)^(i+j), kde i je pořadí řádku a j je pořadí sloupce aktuální položky (tady bude i=1, j=5, tedy )
> determinantu matice vzniklé z původní matice vyškrtnutím i-tého řádku a j-tého sloupce. (tady to bude podmatice 4x4 z dolního levého rohu)
Celkově tedy rozvoj podle prvního řádku vypadá takto:
Teď už stačí (třeba zase pomocí Laplaceova rozvoje) spočítat tyto dva jednodušší determinanty.
Zatím snad rozumím všemu kromě té -1
Takže dál je to takto?
0 0 c 1 b 1 0 0 1 0 0 b 0 0 b 1
0 b 1 0 = 0*(-1)^1+1 * 1 0 0 + 0*(-1)^1+2 * a 0 0 + c*(-1)^1+3 a 1 0 + 1*(-1)^1+4 a 1 0 =
a 1 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1
0 b 0 0 b 1
= c* a 1 0 - a 1 0
1 1 1 1 1 1
Je to správně?
A jak počítat ten druhý? Můžu to nejdřív normálně vynásobit?
0 0 0 c 0 0 0 cd
d* 0 0 b 1 = 0 0 bd d
0 a 1 0 0 ad d 0
4 1 1 1 4d d d d a počítat jako viz výše, nebo je to špatně?
Děkuji.
↑ Maca: Je to správně. Ještě dopočítej ty malé determinanty je to. A násobení déčkem si nech až na konec, zbytečně by se tam pletlo.
A ta (-1) je vždy umocněna na součet pořadového čísla řádku a pořadového čísla sloupce...aha, už to vidím, zapomnělas na závorky. (-1)^1+4 není to samé jako (-1)^(1+4), což bys tam měla mít.
Omlouvám se za ty závorky. Chápu čím je ta (-1) umocněna, ale nerozumím tomu číslu (-1). To je v překladu: uberu 1 řádek (sloupec)?
Takže:
0 0 0 c 0 b 1 0 b 1 0 0 1
d* 0 0 b 1 = d* závorka 0*(-1) (1+1) * a 1 0 + 0*(-1) (1+2) * 0 1 0 + 0*(-1) (1+3) * 0 a 0 +
0 a 1 0 1 1 1 4 1 1 4 1 1
4 1 1 1
0 0 b 0 0 b
+ c*(-1) (1+4) * 0 a 1 závorka = d* (-c* 0 a 1 )
4 1 1 4 1 1
Je to tak správně (když si odmyslíte ty šílené závorky)?
Takže teď bych měla:
0 b 0 0 b 1 0 0 b
( c* a 1 0 - a 1 0 ) + d* (-c* 0 a 1 )
1 1 1 1 1 1 4 1 1
POkud je to v pořádku, mohu dál počítat ty nové malé determinanty? Děkuji.
Je to správně. Dál můžeš postupovat zase rozvojem. I když to tady není nutné, zkus si to rozvinout podle něčeho jiného než prvního řádku (ale svou volbu proveď tak, abys v tom řádku/sloupci měla co nejvíce nul)
-1 není v překladu nic, to je prostě číslo ze vzorečku, který platí :-). Nevím, jestli by se jeho přítomnost dala nějak "vysvětlit".
Přesně tak. Ono je takhle jasné, že má smysl vypisovat pouze členy, kde prvek řádku/soupce je nenulový.
Tak, mohu-li, jedu dál:
0 b 1
-1* a 1 0 = 1*(-1) (1+3) * a 1 + 0*(-1) (2+3) * 0 b + 1*(-1) (3+3) * 0 b = -1* ( a 1 + 0 b )
1 1 1 1 1 1 1 a 1 1 1 1 1
pak
0 0 b
d* (-c* 0 a 1 ) = d* (((-c* ((0*(-1) (1+1) * a 1 + 0*(-1) (2+1)* 0 b + 4*(-1) (3+1)* 0 b )) ))) =
4 1 1 1 1 1 1 a 1
= d* (-4c* 0 b )
a 1
Nezamotala jsem se nějak do těch závorek?
Ty malé 4-prvkové determinanty mohu pak počítat stejným způsobem? Děkuji.
↑ Maca:
Na prvním řádku máš chybu v poslední rovnosti. Nemá tam být -1 (u nenulových členů je v sudé mocnině) a druhou matici jsi špatně opsala.
Úprava druhé matice je myslím v pořádku. Můžeš dál postupovat stejně, ale tady už je to jednoduché - determinant matice 2x2 je prostě součin prvků na hlavní diagonále mínus součin prvků na vedlejší diagonále.
Omlouvám se, tu druhou matici jsem fakt špatně opsala. Ale to -1 by tam, myslím, být mělo. Původně totiž celá ta matice byla mínusová (viz můj příspěvek ve 22:00 h.). Ale zase jsem to tudíž zapomněla zapsat za to první =....
Tak raději oprava pro přehlednost:
0 b 1
-1* a 1 0 = -1* ((1*(-1)^(1+3) * a 1 + 0*(-1)^(2+3) * 0 b + 1*(-1)^(3+3) * 0 b ))= -1* ( a 1 + 0 b )
1 1 1 1 1 1 1 a 1 1 1 a 1
Pokud je to teď správně, celkově by to mělo vypadat takto:
((c* 0 b ) - (a 1 + 0 b)) + d* (-4c* 0 b)
a 1 1 1 a 1 a 1
pak
c* (0-ab) - ((a-1) + 0-ab)) + d* ((-4c* (0-ab)) = -abc - (a-1-ab) + d* 4abc
Je to správně? Děkuji.
Ta -1 tam má být, nevšiml jsem si, žes ji zapomněla opsat.
Pro přehlednost se zbavíme závorky a máme
=4abcd-abc+ab-a+1
To je správný výsledek.
Stránky: 1