Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2021 21:49

Luke1122
Zelenáč
Reputace:   

Mongeovo promítání - čtyřboký jehlan

Zdravím,
poradil by mi prosím někdo, jak sestrojit podstavu jehlanu?
Zadaný byl bod A, vzdálenost výšky a osa o1 a o2
Od bodu A1 jsem si vynesl bod V ve vzdálenosti 7 a teď jsem v koncích, protože nevím, jak postupovat dále.
Chtěl jsem využít otočení, ale to si myslím, že zde nejde aplikovat, nebo nevím, jak na to.
https://ctrlv.cz/KWAp
Děkuji

#2 04. 04. 2021 07:02

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Mongeovo promítání - čtyřboký jehlan

↑ Luke1122:

Hezký den.

Jaký jehlan, jaký, bod, jakých 7, co za osy, ..., .... ??

Pokud chcete pomoc, je třeba napsat doslova celé zadání.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 04. 04. 2021 09:29

Luke1122
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:

Dobrý den,
pardon, zadání níže.

VMongeově promítání zobrazte pravidelný čtyřboký jehlan, je-li dána jeho osa o = ([60; 100; 0], [−40; 0; 80]), vrchol A[30; 60; 65] podstavy a výška v = 70. Pro hlavní vrchol V jehlanu platí yV < yA. Vyznačte viditelnost jehlanu.

#4 04. 04. 2021 14:07

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Luke1122:

Zatím jste, až na konstrukci bodu V, postupoval správně.

Není důvod ke zpochybnění otáčení roviny kolem její stopy - stopa je jakýsi pant, kolem něhož lze rovinu (jak v půdorysu, tak v nárysu) otočit na jednu či na druhou stranu. Potřebujete otočit jeden bod a pak využít afinitu ke kostrukci ostatních otočených bodů.

Třeba podle obrázku v odkazu:

Půdorysný průmět osy je kolmý na stopu, protíná ji v bodě označeném '1'. Otočíme-li bod S (spolu s rovinou) do půdorysny, bude jeho otočený obraz S1‘ ležet rovněž na průmětu osy. Jeho vzdálenost od stopy = skutečné vzdálenosti bodu '1' od bodu S (tu zjistíte ve sklopení úsečky '1'-S, ležící v rovině, do půdorysny).

To by neměl být až takový problém (pokud jsem to tedy napsal 'česky'). Dále najít obraz A1' bodu A, pak délka úsečky S1'A1' = skutečné délce poloviny úhlopříčky podstavy. Můžeme tudíž sestrojit čtyřúhelník podstavy v otočení a promítnout jej zpětně do zadané roviny, atd.

Vrchol V neleží ve vzdálenosti 70 od bodu A, ale od středu podstavy, tj. na ose jehlanu. Přitom 70 = jeho skutečná výška, ta bude v průmětech zkreslená.

Je tudíž třeba sklopit osu včetně bodu A např. do půdorysny, ve sklopení vyznačit skutečnou výšku (= 70 od A1'), tu promítnout zpět na o1.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 04. 04. 2021 19:24

Luke1122
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:

Tak se podařilo vyrýsovat, snad i úspěšně.
Díky za rady!

Zápatí