Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohl bych Vás požádat o pomoc, řešil jsem daný příklad a nevím si rady.
Vzduch protéká vodorovným difuzorem senometu v průřezu S1 = 0,4 m2 je rychlost proudění vzduchu v1 = 20 m/s, v zúženém průřezu S2 = 0,25 m2 je rychlost v2. Jaký je rozdíl tlaků v průřezech S1 a S2? Hustota vzduchu je přibližně 1,2 kg/m3.
Pokusil jsem se vypočítat rychlost v2, ta mi vyšla 12,5 m/s.
Ale nevím si rady jak dál.
Pokusil jsem se vypočítat každý tlak zvlášť a vypočítat jejich rozdíl.
0,5·1,2·20 na druhou
0,5·1,2·12,5 na druhou
vyšlo mi 240 a 93,75
Předem Vám děkuji za radu.

Hodnota rýchlosti [mathjax]v_2[/mathjax] ti vyšla nesprávne. Vzhľadom k tomu, že zadanie nehovorí nič o zmene hustoty plynu so zmenou prierezu, považujeme vzduch za nestlačiteľný plyn (ideálnu tekutinu), platí teda rovnica kontinuity v základnom tvare [mathjax]S_1v_1=S_2v_2[/mathjax].
Z nej plynie, že pri ustálenom prúdení čím menší je prierez cez ktorý tekutina prúdi, tým väčšia je jej rýchlosť prúdenia. Preto ak je prierez [mathjax]S_2[/mathjax] menší než [mathjax]S_1[/mathjax], rýchlosť [mathjax]v_2[/mathjax] musí byť väčšia než [mathjax]v_1[/mathjax].