Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo pomoci s tímto příkladem?
Výsledek by měl být sin^2 x, ale mně bohužel stále vychází - sin^2 x.
příklad: [mathjax]cos (2x)/\text({cotg}(x)-1) - \sin (2x)/2[/mathjax]
Děkuji předem
↑ Petr Novák:
Hezký den.
Bohužel neuvádíte svůj postup. První člen zadaného goniometrického výrazu lze zjednodušit takto:
[mathjax]\frac{\cos2x}{\text{cotg x}-1}=\frac{\cos^2x-\sin^2x}{(\cos x-\sin x)/\sin x}=(\cos x+\sin x)\sin x[/mathjax]
Z toho už je myslím zřejmé, že výsledek příkladu bude skutečně [mathjax]\sin^2x[/mathjax].

Má úprava vypadala takto. Mohu se zeptat, jak je možné, že je tam + mezi (cos x + sin x) v úpravě prvního výrazu?
viz
[mathjax]\frac{cos^{2}x - sin^{2}x}{\frac{cos x-sinx}{sinx}} -\frac{2sinxcosx}{2}= sinx*(cosx-sinx)-sinx*cosx=-sin^{2}x[/mathjax]

Aha, už asi vím. Nerozložil jsem to podle správného vzorce.
[mathjax]a^{2}-b^{2}=(a+b)*(a-b)[/mathjax]
Děkuji moc za pomoc.

Dobrý den, mohl bych se prosím ještě zeptat na tento příklad?
Nějak v tom nevidím ty vzorce.
Priklad: Nalezněte všechna řešení rovnice 2sin(2x)+cos(2x)+sinxcosx=1 ležící v intervalu ⟨0,2π)
Děkuji mockrát za pomoc předem

↑ Petr Novák:
Nahrad sin(2x) a cos (2x) a mělo by se to zjednodušit

Omlouvam se, napsal jsem to špatně, až teď jsem si toho všiml.
oprava:
[mathjax]2*\sin ^{2}x+\cos ^{2}x+\sin x*\cos x=1[/mathjax]

↑ vlado_bb:
takže jestli chápu dobře, tak jste přesunul [mathjax]\cos ^{2}x[/mathjax] na druhou stranu. Z toho jste udělal [mathjax]\sin ^{2}x[/mathjax], takže to vypadá takto:
[mathjax]2sin^{2}x + sinx cosx=\sin ^{2}x[/mathjax]
Nerozumím, ale jaký vzorec mám použít na sinx* cosx, abych dostal [mathjax]sin^{2}x[/mathjax].
↑ Petr Novák:
Pak ještě můžete "přesunout" [mathjax]\sin ^{2}x[/mathjax] a budete mít: [mathjax]\sin ^{2}x+\sin x\cos x=0[/mathjax]
Teď se dá vytknout [mathjax]\sin x[/mathjax]. Vznikne [mathjax]\sin x\cdot (\sin x+\cos x)=0[/mathjax] a řešíte 2 rovnice: [mathjax]\sin x =0[/mathjax] a [mathjax]\sin x+\cos x =0[/mathjax]