Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2021 11:31 — Editoval Prvočíslo (20. 04. 2021 12:50)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Setrvačné síly

Dobrý den,
ve škole se nám zmínili, že odstředivá síla může být reálná, ale že je také setrvačná odstředivá síla, která ve skutečnosti neexistuje. Našel jsem, že ta skutečná je reakce na dostředivou sílu v inerciální vztažné soustavě, ale nenapadá mě situace, kde toto nastane. Kde třeba?
A proč ta setrvačná vlastně neexistuje?

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

#2 20. 04. 2021 15:51

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Příspěvky: 12436
Reputace:   897 
Web
 

Re: Setrvačné síly

↑ Prvočíslo:
Např., když roztočíš kuličku na provázku, tak se jedná o sílu, kterou provázek působí na tvou ruku. (to je ta skutečná)

A proč ta setrvačná vlastně neexistuje?

To není úplně přesné. Setrvačná síla tě klidně může zabít, takže je odvážné říkat, že neexistuje.

Ale neexistuje v inerciální vztažné soustavě. Je to síla, která se objevuje v neinerciálních soustavách (které se samy pohybují se zrychlením). Ale 1. Newtonův zákon říká, že vždy (v klasické mechanice) můžeš najít inerciální soustavu, takže se setrvačným silám můžeš vyhnout, pokud chceš.


Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Offline

 

#3 20. 04. 2021 17:05

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ zdenek1: Ale při točení kuličky na provázku je zde dostředivé zrychlení, takže to je neinerciální vztažná soustava, ne? To mě také právě mate.

Offline

 

#4 20. 04. 2021 17:34

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Příspěvky: 12436
Reputace:   897 
Web
 

Re: Setrvačné síly

↑ Prvočíslo:
Neinerciální soustava je to pro pozorovatele, který by seděl na té kuličce. Pro tebe, stojícího nehybně na zemi, je to inerciální soustava.


Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Offline

 

#5 20. 04. 2021 18:04

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Jen pro zajímavost:

Tady na ty pojmy "skutečná" a "neskutečná/zdánlivá" musíme být dost opatrní. Protože co byla vynalezena obecná teorie relativity, tak už se na tyhle věci díváme trochu jinak.

Dříve se prostě bralo, že ta inerciální soustava je ta správná, a ostatní (neinerciální) soustavy jsou prostě nějaké špatné - a působí v nich nějaké "neskutečné" síly ... neskutečné proto, že v inerciální soustavě žádné takové síly nejsou.

Nicméně Einstein navrhl jinou teorii ... a ta razí přístup, že všechny soustavy jsou stejně dobré...a že za ty zdánlivé síly může ve skutečnosti deformovaný časoprostor.

Výsledek je vlastně velmi kouzelný ... prostě se ve fyzikálních zákonech namísto normálních derivací použijí tzv. kovariantní derivace - a potom ten fyzikální zákon platí ve všech soustavách stejně. A žádné "zdánlivé síly" tam nikde nejsou... za divný pohyb těles v neinerciální soustavě může divný tvar těch kovariantních derivací.

Samozřejmě - v jistých soustavách nabývají kovariantní derivace obzvlášť jednoduchého tvaru - rovnají se těm normálním, a takové soustavy ... no to jsou zrovna ty inerciální.

On by z toho celého nebyl žádný velký užitek ... matematika využívající kovariantní derivace je extrémně složitá, a nikdo by tím nepopisoval pohyb koule na provázku. Ale Einstein ukázal, že stejný popis (pomocí kovariantních derivací - tedy zakřiveného časoprostoru) lze aplikovat i na gravitační pole. Tedy - že gravitační síla se chová úplně stejně jako setrvačná síla ve vhodně zvolené neinerciální soustavě.

Z toho ovšem plynou dost dalekosáhlé důsledky ... protože díky tomu dokážeme třeba říct, jakým způsobem bude gravitační pole působit na světlo ... což nám Newtonova fyzika říct nedokáže.

Takže tím se zase dostáváme na začátek - budeme gravitační sílu nazývat "zdánlivou" ? Mě třeba přijde skutečná až až (obzvlášť když mám třeba stěhovat mrazák do 6. patra). Ale přitom stačí, aby se s námi utrhlo lano výtahové klece ... a celá gravitační síla je v čudu ... v padající kabině je dokonalý stav beztíže. Přesně stejně, jako v inerciální soustavě...

Offline

 

#6 21. 04. 2021 11:27 — Editoval Prvočíslo (21. 04. 2021 11:59)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ zdenek1: ↑ MichalAld: A mám vlak a v něm kostku, přičemž mezi povrchem vlaku a kostkou není tření. Vlak se začne rozjíždět, takže soustava spojená s vagonem je neinerciální, chápu, a působí tam setrvačné síly. Pokud bych ten vlak pozoroval venku a viděl bych, že ta kostka setrvává na svém místě, než narazí do stěny, tak i ta soustava spojená s vlakem je z mého pohledu ineriální, protože těleso setrvává v klidu díky setrvačnosti? Bylo by tedy jedno, že ten vlak zrychluje, šlo by pouze o chování toho tělesa uvnitř? A pokud by ta kostka narazila do stěny, tak ta soustava z mého pohledu už nebude ineriální?

Offline

 

#7 21. 04. 2021 14:07 — Editoval Richard Tuček (21. 04. 2021 14:07)

Richard Tuček
Místo: Liberec
Příspěvky: 1055
Reputace:   18 
Web
 

Re: Setrvačné síly

Já také nemám jasno v pojmech skutečná a zdánlivá síla.
Pokud se např. vozidlo pohybuje se zrychlením, na všechny předměty ve vozidle působí setrvačná síla F=- m*a. Znaménko minus, protože setrvačná síla má opačný směr než zrychlení.
Jistě setrvačnou sílu pozorujme, když vozidlo se prudce rozjede nebo prudce zabrzdí.

Aby těleso konalo pohyb po kružnici, musí na něj působit dostředivá síla a reakcí vzniká odstředivá síla.

Offline

 

#8 21. 04. 2021 18:46

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

↑ Richard Tuček:
Zdánlivá síla je taková, kterou můžeme eliminovat vhodnou volbou vztažné soustavy.

Z tohoto pohledu je ovšem gravitační síla taky zdánlivá...

Pokud jde o těleso na kružnici ... žádná ostředivá síla tam nepůsobí. A ta reakce o které mluvíš, ta nepůsobí na to těleso. Ta působí na ten špagát (nebo co) díky kterému těleso koná kruhový pohyb.

Offline

 

#9 21. 04. 2021 18:54

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Prvočíslo napsal(a):

A mám vlak a v něm kostku, přičemž mezi povrchem vlaku a kostkou není tření. Vlak se začne rozjíždět, takže soustava spojená s vagonem je neinerciální, chápu, a působí tam setrvačné síly.

Tak, vzhledem k zemi kostka stojí ... takže země je (alespoň ve vodorovném směru) inerciální soustava. Vzhledem k vlaku se kostka pohybuje, takže vlak inerciální není - aspoň když se rozjíždí. To, že existuje nějaká "země" vůči níž kostka stojí, to vlak ani případní experimentátoři co se v něm vezou, neví...mají svůj vlak ... a kostky v něm prostě padají ke stěně - stejně jako u nás na zemi věci padají dolů...nevědí, že existuje nějaký jiný vlak či jiná "země" kde se kostky takto divně nechovají...


Prvočíslo napsal(a):

Pokud bych ten vlak pozoroval venku a viděl bych, že ta kostka setrvává na svém místě, než narazí do stěny, tak i ta soustava spojená s vlakem je z mého pohledu ineriální, protože těleso setrvává v klidu díky setrvačnosti?

Jenže vzhledem k vlaku v klidu nezůstává - vzhledem k vlaku zrychluje.

To že nakonec narazí do stěny nebo že vlak nebude zrychlovat do nekonečna z úvah prosím zatím vynech...

To, že se těleso nemůže volně pohybovat (protože narazí na stěnu) nemá s inercialitou soustavy nic společného. Soustavy jsou nekonečně velké, zabírají celý vesmír ... nejsou to žádné uzavřené místnosti ve vlacích...soustava je způsob, jak stanovujeme polohu tělesa (vzhledem k nějakému jinému tělesu).

Offline

 

#10 21. 04. 2021 19:04

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Richard Tuček napsal(a):

Pokud se např. vozidlo pohybuje se zrychlením, na všechny předměty ve vozidle působí setrvačná síla F=- m*a. Znaménko minus, protože setrvačná síla má opačný směr než zrychlení.

Uvažuj o tom trochu jinak. Že to auto nemá okna ... a ti lidé uvnitř (co provádí fyzikální experimenty) neví, že se pohybuje, zrychluje nebo brzdí...neví, že jede po zemi (která je zhruba inerciální soustavou). Mají jen ta svá pozorování uvnitř auta...

A vidí, že experimenty dopadají trochu jinak než jsou "normálně zvyklí". Volně puštěné těleso nesetrvává v klidu, nýbrž začíná zrychlovat nějakým směrem. A naše fyziky nenapadne nic lepšího, než že na něj působí nějaká "záhadná síla". Mohli by ji nazvat třeba "gravitační síla"...která ovšem nepůsobí směrem dolů, ale směrem dozadu.


No, když si budou hrát dál, zjistí, že někdy mají volně ložená tělesa chuť se pohybovat po kruhové dráze. Tak zase vymyslí, že na ně musí působit nějaká záhadná síla, kolmá na směr jejich pohybu a jejíž velikost závisí na rychlosti toho tělesa - Coriolisova síla.

Jindy zase budou k vysvětlení pohybu tělesa potřebovat "odstředivou sílu" a jindy zase "eulerovu sílu". Nám, co na to koukáme zvenčí je to všechno k smíchu ... těleso se prostě řídí newtonovým zákonem a jen jejich auto jede po klikaté silnici. To oni vevnitř ale neví...a tak vymýšlí ty záhadné síly.

Pokud si spojíme naši soustavu třeba s rotujícím kolotočem ... tak odstředivá síla je ta, která volně puštěnému tělesu udělí rychlost směrem od středu rotace. Jakmile těleso získá rychlost, začne na něj působit i Coriolisova síla - a způsobí stáčení jeho pohybu - vše samozřejmě vzhledem k té rotující soustavě. Pro nás, co se nemotáme přihlouple na kolotoči se vypuštěné těleso prostě začne pohybovat rovně konstantní rychlostí...

Takže ty síly, co potřebujeme v neinerciálních sosutavách, abychom mohli používat Newtonův zákon - to jsou ty zdánlivé síly. Okolní pozorovatel v inerciální soustavě je nepotřebuje.

"skutečné" síly nám nějakou volbou souřadné soustavy nezmizí.

Offline

 

#11 21. 04. 2021 19:14

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Prostě - těleso které v jedné soustavě setrvává v klidu už v jiné v klidu setrvávat nemusí (je to pořád to samé těleso). Stejně tak, když se pohybuje po přímce konstantní rychlostí, tak v jiné soustavě může vykonávat nějaký naprosto šílený pohyb (zase, pořád je to to samé těleso).

V inerciální soustavě je jeho chování popsáno Newtonovým zákonem ... tedy, pokud na něj nepůsobí nějaká síla, tak se pohybuje konstantní rychlostí po přímce (nebo stojí, to je prostě jen  nulová rychlost).

V neinerciální soustavě Newtonův zákon neplatí ... ale platí tam jiný zákon, který z Newtonova dostaneme tak, že tam přidáme vhodné síly (to jsou ty zdánlivé). Jejich velikost dokážeme určit, když známe vlastnosti té soustavy.

Celé to má jedinou vadu na kráse: Jak poznáme, že je nějaká soustava inerciální? Jasně, když na těleso nepůsobí síla, tak se nepohybuje ... jenže jak poznáme, že na něj nepůsobí síla? Protože sílu umíme zjistit jen tak, že se těleso začne pohybovat - ovšem tohle platí jen v inerciální soustavě, a my zatím nevíme, jestli ona je...

V Newtonově fyzice z tohoto kruhu není úniku - takže nezbývá, než nějakou soustavu za inerciální prohlásit a pak ověřovat, jestli naše předpovědi fungují. V rámci Newtonovy fyziky to prostě zjistit nelze - protože nikdy nevíme, že nám na těleso nepůsobí opravdu žádná síla...můžeme to jenom předpokládat.

Offline

 

#12 22. 04. 2021 12:13 — Editoval Prvočíslo (22. 04. 2021 12:20)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld: Čili ty síly si vysvětluji setrvačností, která tedy z mého pohledu z inerciální vztažné soustavy působí i v neinerciální vztažné soustavě. Takže třeba při prudkém zabržďění auta bych mohl vyletět oknem, protože bych se chtěl kvůli setrvačnosti pohybovat dále rovnoměrně přímočaře rychlostí, kterou jsem měl z pohledu venku těsbě před nárazem. Z pohledu v autě bych chtěl vyletět díky setrvačné síly a z pohledu z inerciální vztažné soustavy díky setrvačnosti, která je tedy i v soustavách, kde není konstantní rychlost.

Rozumím tomu takto správně?

Offline

 

#13 22. 04. 2021 16:12

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Prvočíslo napsal(a):

↑ MichalAld: Čili ty síly si vysvětluji setrvačností

Já nevím, co je "setrvačnost" ... znám jen hmotnost a Newtonův zákon... žádná "setrvačnost" není ... je to jen vágní formulace zmíněného...

Newtonův "zákon setrvačnosti" je zbytečný, je jen speciálním případem toho "zákona síly", F=ma, když je síla nulová. Tedy a=0 (když je nulová síla) - z toho plyne konstantní rychlost (ta může být samozřejmě taky nulová).

Offline

 

#14 22. 04. 2021 16:14

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

>>>která je tedy i v soustavách, kde není konstantní rychlost.<<<

Tohle je tedy nespíš nesmyslné tvrzení... žádné "soustavy, kde není konstantní rychlost" nejsou...něco je ve tvých úvahách špatně (a já tentokrát nevím přesně co)

Offline

 

#15 22. 04. 2021 16:35 — Editoval Prvočíslo (22. 04. 2021 16:35)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld: Já to napsal blbě, myslel jsem to tak, že ta setrvačnost je i v neinerciálních vztažných soustavách, proto bych z pohledu z inerciální vztažné soustavy viděl, že chce ten člověk chce pokračovat stále rovnoměrně přímočare rychlostí, kterou měl těsně před nárazem.

Jde mi o to, zda je ta setrvačnost i v neinerciálních vztažných soustavách, a díky ní si to v tom autě vysvětluji.

Offline

 

#16 22. 04. 2021 18:24

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Zkus to naformulovat tak, abys pojem "setrvačnost" nemusel použít ... protože není úplně jasné, co to vlastně znamená. Já ti jako rozumím, jak to intuitivně myslíš, ale zkus to zformulovat tak, abys nejasná slova nemusel používat.

Každopádně hmotnost (setrvačná hmotnost - to m, co je v Newtonově zákoně F=ma, ony totiž jsou i jiné hmotnosti) - tak ta je pořád stejná, v inerciální i neinericiální soustavě.

Nicméně v inerciální soustavě, kde nepůsobí žádné "explicitní" síly, platí, že ma = 0. V neinerciálních soustavách to neplatí - a rychlost tělesa tam obecně nezůstává konstantní. Jasně - my (pozorovatelé z inerciální soustavy) víme že to není proto, že by se těleso samo dalo do pohybu, ale že se dá do pohybu ta neinerciální soustava - a těleso zůstane tak jak bylo.

Ale to je jedno - z pohledu té neinerciální soustavy má prostě těleso chuť vykonávat nějaký pohyb.

Podle mě prostě pořád vidíš tu inerciální soustavu jako nějakou základní (Země) zatímco tu neinerciální jako nějakou vedlejší (auto jedoucí po Zemi). Ale tak to není. Soustavy jsou stejné ... a zkus o tom uvažovat jen z pohledu té neinerciální ... prostě nějaká raketa ve vesmíru, o které nic nevíš, jak se pohybuje a vůči čemu ... prostě jen sedíš uvnitř a můžeš pozorovat své kuličky. A ony dělají divné věci ... ty nevíš PROČ ... (fyzika obecně nikdy neví proč) ... jen se snažíš najít fyzikální zákony, kterými se ty kuličky řídí. Nevíš, že existuje nějaká "Země" kde je to všechno jednodušší...

Offline

 

#17 23. 04. 2021 11:25 — Editoval Prvočíslo (23. 04. 2021 11:30)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld:
A proč není jasné, co znamená?
Jinak bych tedy řekl, že z pohledu z  inerciální soustavy chce to těleso setrvat v rovnoměrném přímočarém pohybu, protože na něj nebudou z mého pohledu působit žádné síly, takže pro něj je [mathjax]a=0[/mathjax] (v tom autě). Takto by bylo lepší to formulovat?

Offline

 

#18 23. 04. 2021 11:42

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Prvočíslo napsal(a):

↑ MichalAld:
A proč není jasné, co znamená?

No tak mi zkus vysvětlit, co to znamená (nejlépe samozřejmě matematickou formou).

Prvočíslo napsal(a):

Jinak bych tedy řekl, že z pohledu z  inerciální soustavy chce to těleso setrvat v rovnoměrném přímočarém pohybu, protože na něj nebudou z mého pohledu působit žádné síly, takže pro něj je [mathjax]a=0[/mathjax] (v tom autě). Takto by bylo lepší to formulovat?

Jednak ve fyzice tělesům nepřisuzujeme mentální aktivity (takže tělesa nemohou něco chtít), a jednak ... ta představa "z pohledu inerciální sosutavy ... v tom autě" je prostě špatná.

To že je těleso uvnitř auta s problémem vůbec neouvisí, klidně může být venku (třeba 10 km od auta). Nezapomeň, že soustavy jsou nekonečně velké. Je jedno, jestli je těleso "uvnitř auta" nebo někde jinde. Podstatné je, s čím spojíme souřadnou soustavu - tj. vzhledem k čemu určujeme polohu a pohyb zkoumaného tělesa.


A ona neexistuje nějaká "absolutní" souřadná soutava. Já vím, ono to svádí k tomu říct "ve skutečnosti na těleso žádné síly nepůsobí" ... jenže ono není žádné "ve skutečnosti". Auto je souřadná soustava a země zase jiná. Není žádné "ve skutečnosti"... na první pohled nevíme, která soustava je lepší...a co to vlastně znamená to "lepší"...

Offline

 

#19 23. 04. 2021 13:39

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld:
No on uživatel zdenek1 napsal: "Neinerciální soustava je to pro pozorovatele, který by seděl na té kuličce. Pro tebe, stojícího nehybně na zemi, je to inerciální soustava."

Takže tedy z  pohledu z venku je to auto také inerciální vztažná soustava, proto tam platí 1. Newtonův pohybový zákon?

Offline

 

#20 23. 04. 2021 13:56

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Ne. Pokud určuješ polohu tělesa vzhledem k zemi, tak je soustava spojená se zemí (země není souřadná soustava, je pouze souřadná soustava SPOJENÁ SE ZEMÍ). A na autu nezáleží (jestli někde je nebo není).

No a pokud určuješ polohu těles vzhledem k autu, tak je to souřadná soustava spojená s autem.

Žádná další možnost není.

Tvoje "určování polohy tělesa vzhledem k zemi, ale uvnitř auta" .. je prostě určování polohy vzhledem k zemi. A na autu nezáleží, nemá na nic vliv.

Pokud určujeme polohu tělesa vzhledem k autu, tak zase nezáleží na té zemi.

Otázka, jestli "uvnitř auta platí Newtonův zákon" nedává smysl - Newtonově zákonu je jedno, jestli je těleso uvnitř auta nebo není ... jemu záleží jen na tom, vzhledem k čemu měříme tu polohu. A k obojímu zároveň to dělat nejde. Buď má kulička polohu [x1, y1] vzhledem k centru Brna, nebo [x2, y2] vzhledem ke středu auta.

Pro souřadnice x1, y1 platí Newtonův zákon, pro souřadnice x2, y2 už neplatí.

Takže pokud se poloha x1, y1 nezměnila během první sekundy, tak se už nezmění nikdy (pokud na těleso nic nepůsobí). Naproti tomu o souřadnicích x2, y2 tohle říct nemůžeme a jejich hodnota se měnit bude (i když na těleso zase nic známého nepůsobí).

Offline

 

#21 23. 04. 2021 14:01

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Podle mě pořád uvažuješ, že souřadná soustava je něco jako pokoj v bytě ... tj vnitřek pokoje je nějaká souřadná soustava. Ale to tak není, i uvnitř pokoje můžeš mít nekonečně mnoho různých souřadných soustav - spojených s milionem aut, planet, hvězd, letadel ... čímkoliv.

Pro chování těles není podstatné to, že jsou uvnitř auta.

Offline

 

#22 23. 04. 2021 14:02

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

Prostě - s těmi silami v neinerciálních soustavách je to přesně NAOPAK, než si to přestavuješ...

Offline

 

#23 23. 04. 2021 15:44

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld: Venku jsem v inerciální vztažné soustavě a v inerciálních vztažných soustavách platí 1. Newtonův pohybový zákon, výslednice sil působících na člověka v autě před vyletěním z okna je nulová, takže vidím, jak se bude člověk pohybovat rovnoměrně přímočaře. Prostě v  inerciálních soustavách to uvidím takto, i když to auto je soustava neinerciální.
Čili já v inerciální vztažné soustavě vidím, že ten člověk díky té "setrvačnosti" setrvává ve svém původním stavu před nárazem. Z pohledu z neinerciální soustavy v tom autě by tu už nepůsobila "setrvačnost", ale setrvačné síly. Ano?

Offline

 

#24 23. 04. 2021 15:59

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4886
Reputace:   125 
 

Re: Setrvačné síly

No ano ... protože z pohledu auta (přesně tedy v souřadné soustavě spojené s prudce brzdícím autem) už člověk nemá chuť setrvávat v klidu, anýbrž má chuť zrychlovat.

V rámci souřadné soustavy spojené s autem nevíme, že se auto pohybuje, pro nás, co sedíme v autě se pohybuje vesmír kolem, my "stojíme na místě". Akorát na nás působí síly, jež se nás snaží vyhodit předním oknem ... a urychlit na stejnou rychlost, jakou má ten letící vesmír kolem...

To je možná problém tvé představy ... že soustavu spojenou s autem pořád vidíš jako že se pohybuje. Ale tak to není, žádná soustava se nepohybuje, vždycky se pohybuje všechno ostatní, a to, s čím jsme spojili souřadnou soustavu je (v rámci téhle soustavy) v klidu.

Takže pokud spojíme soustavu s autem - tak jsme tím vlastně řekli, že v klidu je to auto, a hýbe se vše ostatní...

Offline

 

#25 23. 04. 2021 16:29 — Editoval Prvočíslo (23. 04. 2021 16:31)

Prvočíslo
Příspěvky: 418
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Setrvačné síly

↑ MichalAld: No mě tam právě nedocházelo, že pokud se koukám z té inerciální soustavy, tak je vlastně úplně jedno, zda to auto či vlak zrychluje; pokud je výsledná síla působící na těleso uvnitř rovna nule, tak pořád platí zákon setrvačnosti, protože se KOUKÁM Z INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY, i když je ta druhá soustava neinerciální. Vidím to tedy z pohledy ineciální soustavy. Vlastně na všechno, na co se z inerciální soustavy koukám, tak platí zákon setrvačnosti.

Dalo by se tedy říci, že inerciální soustavy jsou soustavy, ze kterých když se koukám na nějaké těleso, na které ve výsledku nepůsobí žádá síla (výslednice sil je 0) tak to těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu?

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson