Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám problém s následujícím příkladem.
https://pasteboard.co/JYwUcPM.png
Nevěděl byste někdo, jak na to?
Předem děkuji

Zdravím,
zo vzťahu pre súčet prvých [mathjax]n[/mathjax] členov AP si do všeobecného predpisu dosaď za [mathjax]n=15[/mathjax] a člen [mathjax]a_{15}[/mathjax] si vyjadri pomocou člena [mathjax]a_{1}[/mathjax].
Úpravou rovnosti by si na jednej strane mala vedieť dostať predpis pre vyjadrenie hľadaného člena.
↑ Ferdish:
po dosazení dostávám: 450/7.5 = 2[mathjax]a_{1}[/mathjax] + 14d. Dále však nevím, jak pokračovat, když tam jsou teď najednou 2 neznámé.
↑ Kulihrášek:
1. 450 / 7.5 = 60
2. Zkus vzniklou rovnici vydělit dvěma.
↑ Placka03:
po vydělení dostanu [mathjax]a_{1}[/mathjax] + 7d = 30. Což mi stále nějak nerozsvicuje moji žárovku. Asi jsem slepá a blbá, ale já to tam prostě nevidím. Mohla bych prosím poprosit o nějakou nápovědu? :D

↑ Kulihrášek:
Skús si člen [mathjax]a_8[/mathjax] vyjadriť pomocou [mathjax]a_1[/mathjax], tak ako si to pri úprave urobila s členom [mathjax]a_{15}[/mathjax]. A potom kukni na svoju rovnosť :-)
↑ Ferdish:
Jé, už to vidím. Já jsem prostě slepá... Děkuji moc. Haha