Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl bych poprosit o pomoc s domácím úkolem. Řeším to tu s dcerou a nějak jsem se zasekl.
Zadání je:
Vypočtete % zastoupení prvků v molekule fosforečnanu manganistého. Se samotným výpočtem problém není. Jen nikde nemůžu najít jaký má vzorec fosforečnan manganistý.
Děkuji
↑ cocomoon:
Toto nie je otázka gramatiky, ale toho, či sa daná zlúčenina s takýmto chemickým vzorcom v realite vyskytuje resp. je možné ju pripraviť.
Takže abych to správně pochopil. Skloňoval jsem správně, ale chyba je už v samotném zadání?
Takže prvek reálně neexistuje, ale kdyby existoval, tak je to správně, tj. 7 nakonci?
Já všude našel právě jen zmínky o [mathjax]Mn_3(PO_4)_2[/mathjax]
↑ cocomoon:
Jo, ten vzorec Mn3(PO4)7 je dobře.
Mn3(PO4)2 je fosforečnan manganitý. Spíš ale najdeš zmínky o difosforečnanu amonno-manganitém NH4MnP2O7, který se používá jako pigment zvaný manganová violeť.
Ono tahle zadání na názvosloví mají často daleko k realitě, těm učitelům jde hlavně o to, aby si studenti procvičili tvoření vzorců z názvu nebo naopak. Takže už pak neřeší (nebo to kolikrát ani nevědí) nějaké reálné chování toho prvku v daném oxidačním stavu. Mn(VII) se vyskytuje jenom jako Mn2O7, v manganistanech a potom v některých permanganylových solích (tam obvykle jako anion vystupuje nějaký anion od superkyseliny, popř. hydrogensíran, fluorid či chlorid, ač ten chlorid se za pokojové teploty téměř okamžitě rozkládá na MnO2 a chlor (je to krásně vidět, když manganistan přijde do kontaktu s chloridem fosforečným nebo kyselinou chlorsírovou, okamžitě se nad ním objeví hnědý kouř oxidu manganičitého)).
Bedlasky napsal(a):
↑ cocomoon:
Jo, ten vzorec Mn3(PO4)7 je dobře.
Mn3(PO4)2 je fosforečnan manganitý.
Zdravím, chybička se vloudila ;-) tohle je fosforečnan manganatý.