Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
mám následující zadání příkladu: Vypočtěte inverzní matici k matici A = 1 -2 1
0 1 -2
0 0 1
Můžete mi, prosím, zkontrolovat, jesli mám správný postup?
det A = [1*1*1 + (-2)*(-2)*0 + 0*0*1] - [1*1*0 + (-2)*0*1 + (-2)*0*1] = [1+0+0] - [0+0+0] = 1-0 = 1
A* = 1 0 0 T
2 1 0
3 2 1
A ^-1 = 1/det (A) * A* = 1/1 * 1 0 0 T = 1 0 0
2 1 0 2 1 0
3 2 1 3 2 1
Děkuji za kontrolu, ev. opravy.
↑ Johny:
A s hvězdičkou je zde adjungovaná matice (nesetkal jsem se s tímto značením, hvězdičkou se obvykle značí komplexně sdružená matice, ale nevylučuji, že se to používá i takhle).
↑ Maca:
A co to na konci ještě transponovat :-)
Jinak správnost výpočtu inverzní matice se snadno ověřuje - vynásobíme s maticí původní.
Zkusila jsem tvoji inverzní matici vynásobit s původní maticí a jednotková matice mi nevyšla.
Edit: Jak napsal ↑ BrozekP:, transpozice pomůže.
Já používám pro výpočet inverzní matice jiný postup, jednodušší (ve smyslu: lépe se pamatuje)
1 -2 1 | 1 0 0 1 -2 1 | 1 0 0 1 0 0 | 1 2 3
0 1 -2 | 0 1 0 .. 0 1 0 | 0 1 2 .. 0 1 0 | 0 1 2
0 0 1 | 0 0 1 0 0 1 | 0 0 1 0 0 1 | 0 0 1
Na levé straně matice A, na pravé straně jednotková matice. Pomocí gaussovy eliminace "přestěhujeme" na levou stranu jednotkovou matici a na pravé straně vyjde inverzní matice.
Děkuji za reakce.
Počitala jsem částečně podle vzorového příkladu na Matematika online UM FSI VUT v Brně a měl by to být výpočet pomocí algabraicky adjungované matice.
Transponovat na A* 1 2 3
0 1 2
0 0 1 a z roho teprve počítat determinant?
Tychi napsal(a):
Já používám pro výpočet inverzní matice jiný postup, jednodušší (ve smyslu: lépe se pamatuje)
Tenhle postup by měl být jednodušší i ve smyslu, že zabere míň času. Pro matici 3x3 je to jedno, ale když budeš mít třeba hustou matici 100x100 (hustou rozuměj, že rozvoj dle řádku či sloupce ti moc nepomůže), tak determinant z definice asi počítat nebudeš, tak na něj stejně vytáhneš pana Gausse -- a to rovnou můžeš spočíst inverzní matici takhle.
Maca napsal(a):
Děkuji za reakce.
Počitala jsem částečně podle vzorového příkladu na Matematika online UM FSI VUT v Brně a měl by to být výpočet pomocí algabraicky adjungované matice.
Transponovat na A* 1 2 3
0 1 2
0 0 1 a z roho teprve počítat determinant?
Z té adjungované přece determinant nepočítáš -- tu adjungovanou násobíš převrácenou hodnotou determinantu té původní matice.
↑ Maca:
Výsledek správně máš.
Jestli si stále připadáš zmateně, tak 1) dej si horkou koupel (xD), 2) urovnej si myšlenky a napiš nám sem tvůj postup ve finální verzi, abychom viděli, jestli někde nepoužíváš něco špatně či neargumentuješ něčím nepřesným (ač ti výsledek vychází dobře). Ta vana ti rozproudí krev a okysličí hlavu; napsání myšlenek na papír (resp. fórum) ti pomůže ujasnit si, co se kde děje, případně najít přesně to místo, které stále nechápeš.
↑ Maca:
Já bych k prvnímu příspěvku možná jen doplnil, že počítat zrovna u této matice determinant z definice (resp. Sarrusova pravidla) je zbytečné. Rozvoj podle prvního sloupce (nebo posledního řádku) nám dá odpověď okamžitě, aniž by bylo potřeba cokoli psát. Jinak souhlasím s Tychi a ostatními, že hledání inverzní matice pomocí Gaussovy metody je efektivnější.
To ale jen tak na okraj.
Teď jsem přišla z denní (12-ctky), tak jsem ještě nestihla zkusit tu Gaussovu metodu. Ale mé původní postupy byly tyto:
A = 1 -2 1
0 1 -1
0 0 0
Z toho jsem podle jednoho vzorového příkladu na webu (teď to nemohu najít) vytvořila toto:
A* = 1 0 0 T např. a12 vzniklo z pův. matice: (a21 * a33) - (a23 * a31)= (0*0)-(-1*0)=0-0=0 atd
2 1 0 Nepsali tam, jak se ta početní operace nazývá.....
3 2 1
a matici jsem transformovala A* = 1 2 3
0 1 2
0 0 1
Stránky: 1