Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 05. 2021 13:59 — Editoval Prvočíslo (07. 05. 2021 14:03)

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

Rozbíhání k náledí

Dobrý den,

snažím se vyřešit tuto úlohu, ale v jednom kroku si nevím rady.
Zní takto:
Martin jde do školy po cestě, která je kvůli náledí hladká tak, že součinitel tření
mezi jeho botami a cestou je [mathjax]f=0,10[/mathjax]. Přijde k silnici, která je téměř dokonale hladká. Martin usoudí, že se musí rozběhnout alespoň rychlostí [mathjax]v_{0}=4,0\,m\cdot s^{-1}[/mathjax], pak že na druhou stranu silnice doklouže. Vrátí se proto zpátky a rozběhne se tak, aby měl na kraji silnice rychlost [mathjax]v_{0}[/mathjax].
Do jaké vzdálenosti [mathjax]s[/mathjax] od silnice se musí Martin vrátit a jakou nejmenší dobu [mathjax]t[/mathjax] bude Martin potřebovat k tomu, aby se vrátil a rozběhem získal rychlost [mathjax]v_{0}[/mathjax]?

Tu vzdálenost jsem vyřešil, je to [mathjax]s=\frac{^{v_{0}2}}{2fg}\doteq 8,2\,m[/mathjax], řekl jsem si, jakou dráhu by s maximálním zrychlením [mathjax]a=fg[/mathjax] uběhl, kdyby rovnoměrně zrychloval a na konci měl rychlost [mathjax]v_{0}[/mathjax].
Pak ale mám problém s tím druhým, kde celkový čas bude [mathjax]t=t_{1}+t_{2}[/mathjax]. Vyšlo mi, že minimální doba, kterou potřebuje na to, aby doběhl od silnice do vzdálenosti [mathjax]s[/mathjax] je [mathjax]t_{1}=\frac{v_{0}}{fg}[/mathjax], pak bych řekl, že bude mít nulovou rychlost a že se bude tedy zase rozbíhat a bude to rovnoměrně zrychlený pohyb, ale nevychází mi to, není to ten nejkratší čas. Mohl byste mě někdo navést, jak to je?

• (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

Zápatí