Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, najdu tady někoho, kdo by mi pomohl s řešením těchto příkladů na kvadratické kongruence?
Něco málo k některým z nich mám, ale potřebovala bych mít jistotu, jak se to přesně počítá a co je dobře, aby mi to něco dalo. Bohužel ke kvadratickým kongruencím tolik konkrétních a názorných příkladů není, abych to díky tomu dokázala vypočítat. Finanční odměna za vaše výpočty je jistá. Děkuji!
Řešte následující kongruence 𝑥^2≡𝑎 (mod 𝑝) a spočítejte příslušné Legendrovy symboly (𝑎/𝑝):
𝑥^2≡2 (mod 13)
𝑥^2≡19 (mod 31)
𝑥^2≡523 (mod 269)
Řešte následující kongruence 𝑥^2≡𝑎 (mod 𝑛) a spočítejte příslušné Jacobiho symboly (𝑎/𝑛):
𝑥^2≡16 (mod 30)
𝑥^2≡29 (mod 33)
𝑥^2≡17 (mod 2021)

Kongruenční rovnice x^2=2 (mod 13) nemá řešení
0^2=0, 1^2=1, 2^2=4, 3^2=9, 4^2=16~3, 5^2=25~12, 6^2=36~10, atd.
Výše uvedená čísla jsou kvadratické zbytky modulo 13
číslo 2 je kvadratický nezbytek
O kongruencích je též na mém webu: www.tucekweb.info
Nevím, co to je ten Jacobiho či Legendrův symbol.

Kongruenční rovnici x^2=19 (mod 31) lze vyřešit zkusmo:
x^2=19 ~ 81 (mod 31)
řešení: x1=9, x2=-9~22 (mod 31)
číslo 19 je kvadratický zbytek modulo 31

Kongruenční rovnice x^2=16 (mod 30) má dokonce 4 řešení (modul není prvočíselný)
x1=4, x2=-4~26, x3=16 (16^2=256~16 (mod 30)), x4=14 (14^2=196~16)
číslo 29 je asi kvadratický nezbytek mod 33
PS
Okruh celých čísel rozfaktorizovaný podle kongruence modulo p je těleso právě tehdy, když p je prvočíslo. Proto hrají kongruence podle prvočíselného modulu významnou roli.
Ahoj ↑ denvan:,
Najprv mala otazka. Tvoje cvicenia su take, co mas riesit vdaka prednaske co si uz mala?
Napr. na niektore otazky odpovies hravo, ak pouzijes tuto vetu z prednasok:
Cislo je kvadraticke resdum modulo p len a len ak [mathjax]a^{\frac {p-1}2 } \equiv 1
[/mathjax] ( mod p)
↑ Richard Tuček:
Děkuji za vaše odpovědi, už jsem se do toho konečně více dostala. Kvadratické zbytky a nezbytky mi problém nedělaly, úplně jsem ale nevěděla, jak toho využít např. u těch těžších rovnic (poslední tři úlohy), které jsou modulo složené číslo.
Už jsem to snad ale vše rozlouskla, dá se to řešit pomocí různých algoritmů.
↑ vanok:
Na toto téma jsme měli jednu online přednášku, kde se toho moc probrat nestihlo, spíše jen ty KZ, KN a symboly. Proto hledám hlavně sama a snažím se to co nejvíce procvičit. Už by to ale snad mělo být v pořádku.
Děkuji.
Stránky: 1