Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2021 17:22

slunicko1971
Zelenáč
Škola: G
Pozice: student
Reputace:   

Měření rychlosti zvuku

D den, mám odevzdat laborku na mereni rychlosti zvuku. Vse v postupu chapu i vim jak to vypocitat, ale mam jeden problem. Byly nam zaslane hodnoty, kde pomoci znamych frekvenci a vypočtených vlnových délek máme dopočítat rychlost zvuku pro příslušnou frekvenci a nějaké další věci. Vše teoreticky chápu, jen mi prostě dle postupu vychází koeficienty lineární regrese tak, že ta hodnota rychlosti zvuku se pohybuje v rozemzí 370 - 380 m/s, a mně se to zdá samozřejmě moc, a už tři dny pátrám po tom, kde dělám chybu....zkoušela jsem si ten lineární koeficient regrese spočítat ručně přes vzorec a vyšelmi stejně jako v Excellu.

Citace z postupu
"Pokud určíte koeficienty lineární regrese závislosti l na p, lineární koeficient
bude odpovídat hodnotě vlnové délky pro danou frekvenci. Číslo p vyjadřuje zároveň
o kolik celých fází je zvuk z reproduktoru zpožděn u mikrofonu, tak i to, o kolik
vlnových délek se reproduktor posunul......"

třeba pro frekvenci 1800 Hz mám následující hodnoty v tabulce:

P        0            0,5      1           1,5         2            2,5         3          3,5         4           4,5           5          5,5
l(m)    0,058     0122    0,248    0,445      0,541      0,637     0,734   0,83       0,927     1,025        1,12     1,215

konkrétně tady když vynesu závislost l na p do grafu a proložím přímku regrese, vyjde mi lineární koeficient regrese  0,2134 - což dle teorie je vlnová délka....pak spoctu v=0,2134.1800 = 384 m/s a to mi prijde o hodne vic , než je pak vypoctena hodnota pro teplotu v laborce , kterou mam zadanou 24,2 st.C....to mi vyslo cca 346 m/s....

Nevím, kde dělám chybu, neporadíte někdo prosím? Laborku jsem nedělali, byly nám jen zaslány hodnoty a musím vypracovat:( děkuji za jakoukoliv radu

#2 18. 05. 2021 17:24 — Editoval Ferdish (18. 05. 2021 17:31)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Měření rychlosti zvuku

Zdravím,

prosím nezakladaj viackrát tú istú tému - pokiaľ chceš niečo do pôvodného zadania doplniť, použi tlačítko Editovat v pravom dolnom rohu konkrétneho príspevku. Vďaka.

V ďalšej diskusii o riešení prosím pokračovať IBA v tejto téme, keďže je v nej už doplnené všetko - pôvodné dve som už ohlásil moderátorom, nech sa o ne postarajú.

#3 18. 05. 2021 19:12 — Editoval Ferdish (18. 05. 2021 19:22)

Ferdish
Zablokovaný

Prepočítal som si to doma a smernica fitovacej priamky mi vychádza rovnako ako tebe, teda 0,2134 m a odtiaľ vypočítaná rýchlosť zvuku pre frekvenciu 1800 Hz potom 384,12 m/s.

Príčin, prečo výsledná hodnota vychádza tak odlišná od očakávanej, môže byť viacero. Hneď prvou, ktorá sa pri takejto odchýlke natíska je to, že uvedené hodnoty neboli namerané pri frekvencii zvuku 1800 Hz. Pri frekvencii 1600 Hz by rýchlosť zvuku vychádzala okolo 341,5 m/s čo je už celkom dobre porovnateľné s očakávanou hodnotou. Skontroluj si ešte raz všetky parametre zo zadania tak ako si ich dostala.

Ak chybná hodnota frekvencie nie je príčinou, potom sa to dá zviesť na nepresnosti/chyby merania. Nakoniec sama si povedala, že si tie hodnoty dostala na spracovanie ale sama si ich nemerala. Teda osoba, ktorá toto meranie vykonala, sa počas merania mohla dopustiť chýb systematických, náhodných i hrubých. Čo si pamätám z fyz. praktika kde sme s kolegom riešili túto úlohu použitím rovnakej resp. analogickej metódy, tak tam tých rušivých vplyvov bolo pomerne dosť. Myslím, že na disku môjho notebooku mám stále niekde uložený protokol z tohto konkrétneho cvičenia :-)

#4 18. 05. 2021 19:32

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

Tak ďakujem za reakciu, je pravda, že robiť protokol keď to človek sám nemeral je dosť zložité. Osobne by som si myslela, po prvom skúšobnom výpočte, že niečo meriam zle, lebo ta odchýlka mi príde dosť veľká. Našla som si dokonca tri metódy výpočtov tej vlnovej dĺžky, ale my máme použiť priamo cez tú regresnú priamku. Protokol by mi bodol:-)) Robím si srandu, ja viem, že toto fórum nie je určené k tomu, aby mi niekto niečo poskytol alebo priamo nadiktoval. Tak to teda dokončím a dám vedieť či mi to bolo zobraté alebo oklepané o hlavu:-))))

#5 18. 05. 2021 19:41

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

Jediné čo ma napadá, že je dobré popisovať chyby merania, keď u toho merania človek nebol:-)))) ale to nejako už dám:-)))

#6 18. 05. 2021 20:08 — Editoval Ferdish (18. 05. 2021 20:08)

Ferdish
Zablokovaný

↑ slunicko1971:
Máš niekde opísanú aj metódu merania, akou to bolo merané? Či už v rámci šablóny protokolu, alebo nejakých skrípt ktoré na praktikách (za normálnych okolností) používate? Od toho sa dá pri tvorení záveru protokolu odpichnúť.

#7 18. 05. 2021 20:18

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

Nepouzivame, vsetky laborky (2) sme mali len takto.Zaslane hodnoty, spracuj:-)))   Návod vypadá približně takto:

https://kfy.zcu.cz/export/sites/kfy/dok … _zvuku.pdf

my sme dostali akurát tie hodnoty pre rozne frekvencie samozrejme iné ako su naznačené v tom návode. Plus ešte teplotu 24,2st.C pre vypocet cez teplotu a udaje pre presnost merania frekvencie - použity rozsah generatoru
a) pre frekvencie do 1200 Hz   je +-1Hz
b) pre frekvencie nad 1200 Hz je +-10Hz

#8 18. 05. 2021 20:21

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

A este doporucenie na T.Tölg - Fyzikální praktikum, ale tie online návody z toho vychádzajú , máme ale dať prednosť tým online návodom.

#9 18. 05. 2021 20:44 — Editoval Ferdish (18. 05. 2021 20:58)

Ferdish
Zablokovaný

Vidím, že princíp meracej metódy je rovnaký, akým som to vtedy meral ja - záznam vzdialenosti medzi reproduktorom a mikrofónom narastajúcej o 1/2 vlnovej dĺžky na základe tvaru Lissajousových obrazcov z osciloskopu.

Tak tam môžeš spomenúť napr. odchýlku v určení správnej vzdialenosti medzi mikrofónom a reproduktorom v dôsledku obtiažneho vyhodnotenia tvaru Lissajousovej krivky, ktorá určite bude zaťažená šumom: mikrofón, ktorý prijíma zvukový signál z reproduktora zachytáva aj zvuky z ostatných zdrojov, ktoré vysielajú mechanické vibrácie v akustickej oblasti: reč, chôdza alebo manipulácia s prístrojmi u osôb stojacich pri aparatúre prípadne v miestnosti, vibrácie z rôznych zdrojov prenášané podlahou a stenami v rámci budovy i mimo nej a pod.

#10 18. 05. 2021 20:47

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ferdish:Dakujem za vsetky rady.

#11 19. 05. 2021 15:26 — Editoval medvidek (19. 05. 2021 18:29)

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Ahoj ↑ Ferdish:
Jen bych doplnil poznámku, která asi už nebude zajímavá pro slunicko 1971.

EDIT: Uvádím to zde jako další možnost, proč byla zjištěna vyšší než předpokládaná rychlost zvuku.

Pokud se jedná o šíření vlnění v prostředí s okrajovými podmínkami, tj. např. ve vlnovodu nebo v nějaké trubici, tak se může lišit fázová rychlost od grupové, přičemž [mathjax]v_p > c > v_g[/mathjax] (kde c je rychlost zvuku ve volném prostoru). Příčinou je vlnovodová disperze, rozdíl těchto rychlostí se projeví zejména u vyšších módů vlnění. Mikrofon s XY osciloskopem samozřejmě zjistí rychlost fázovou. Grupovou rychlost bychom mohli měřit např. vysláním krátkého impulsu a měřením času.

Tento experiment se ovšem obvykle realizuje tak, že vlnění probíhá na fundamentálním módu, kdy [mathjax]k_z \approx \frac{2 \pi}{\lambda}[/mathjax]. Použije se např. trubice o průměru menším než vlnová délka zvuku, délka trubice je taková, že případné vyšší módy se stihnou dostatečně utlumit.

Lze si také zkusit měřit Lissajousovy obrazce z akustického vlnění v nepravidelném uzavřeném prostoru (místnosti) bez použití jakékoli trubice, pak se mohou projevit i jakési "nepravidelnosti" v rychlostech šíření.

#12 19. 05. 2021 21:30

slunicko1971
Zelenáč
Reputace:   

↑ medvidek:Děkuji za poznámku.

Zápatí