Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2021 11:07 — Editoval jakear (19. 05. 2021 11:13)

jakear
Zelenáč
Škola: PŘF UJEP
Pozice: student
Reputace:   

Úloha z přijímacích zkoušek na VŠ

Ahoj. Už několik dnů si lámu hlavu s úlohou, kterou mi poslala kamarádka. Úloha mi přišla na první pohled zdánlivě jednoduchá. Asi jsem se do toho už zbytečně zamotal. Zkoušel jsem to mnoha způsoby, teď bych se nejvíc přiklonil k tomu, že tam půjde najít nějaká shodnost/podobnost trojúhelníků. Budu rád za jakékoli podněty, případně řešení :-).

Je dána kružnice k s body A, B, V, které náleží kružnici, a bodem R, který leží vně kružnice. Body A a B jsou body dotyku tečen ke kružnici vedoucích bodem R. Velikost úhlu AVB je 55 stupňů. Zjistěte velikost úhlu ARB.
Obrázek: https://pasteboard.co/K2AIqsy.jpg

EDIT: Tady jsem ještě nahrál obrázek, kde jsem barevně vyznačil stejné délky a pravé úhly: https://pasteboard.co/K2ALbJd.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) jakear)

#2 19. 05. 2021 11:14 — Editoval Ferdish (19. 05. 2021 11:18)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Úloha z přijímacích zkoušek na VŠ

Zdravím,

uhol AVB je obvodovým uhlom a uhol ASB stredovým uhlom k oblúku AB, takže podľa definície o ich veľkostiach niečo platí. Zvyšok úvah by už nemal robiť problém...

#3 19. 05. 2021 11:31

jakear
Zelenáč
Škola: PŘF UJEP
Pozice: student
Reputace:   

Re: Úloha z přijímacích zkoušek na VŠ

↑ Ferdish: Moc děkuju! Takže moje neznalost. Vlastně jsem i doufal, že něco přehlížím a že řešení bude jednodušší :-).

Zápatí