Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosim pomoc. Narysovala jsem si to udělala úhlopříčky ale nevím jak mám zjistit ten poměr.
Děkuju
Poměr dvou protínajících se úseček a jejich konstrukce
Je dán čtyřúhelník ABCD. Jeho úhlopříčky se protínají v bodě K. Určete, v jakém poměru dělí bod K úhlopříčku AC i BD.
A (0,0), B (5,0), C (4,4), D (1,2)
Zdravím,
mám dotaz - naozaj sa jedná o ZŠ úlohu? Zdá sa mi totiž, že v príklade nájde opakované uplatnenie sínusová a kosínusová veta a to je myslím až stredoškolské učivo...
↑ Dhcvrr:
Početně je ten poměr:
[mathjax2]\frac{\sqrt{5}}{3}:\frac{5\sqrt{5}}{3}=1:5[/mathjax2]
Poměr |AK|:|KC| je
[mathjax2]\frac{5\sqrt{2}}{3}:\frac{7\sqrt{2}}{3}=5:7[/mathjax2]
↑ Cheop:
Jak uvádí kolega, přesný poměr je 1 : 5.
Jestli měříš milimetrovým pravítkem, obvykle se měří s přesností na 0,5 mm. V tom případě si myslím, že můžeš údaj 3,73 mm nahradit 3,75 mm a poměr vyjde 1 : 5.
Tím tě nechci navádět k upravování naměřených hodnot, ale měřit s přesností na desetiny mm milimetrovým pravítkem je trochu odvážné, proto si myslím, že v tomto případě by zaokrouhlit na půl milimetru šlo.
↑ Mirek2:
Myslím že presnejšie než meraním sa k tým presným pomerom človek dostane, keď vypočíta dĺžky strán a uhlopriečok pomocou opakovaného aplikovania Pythagorovej vety a zapíše ich vo forme iracionálnych čísiel tj. nebude ich premieňať na desatinné a zaokruhľovať. Body štvoruholníka majú svoje presné kartézske súradnice, takže to ide ľahko. Avšak neviem, či znalosť/výpočet dĺžok strán a uhlopriečok trojuholníka poskytuje dostatočné množstvo informácii na vyriešenie danej úlohy len s použitím ZŠ matematickej "výzbroje".
Stránky: 1