Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám příklad: Pro která a,b jsou prvky R je hodnost matice A rovna číslům 0, 1, 2, 3?
a a 0
A = 0 b b
0 a a
a) (h)= 0 by podle mě bylo, kdyby a=0 a b=0, protože by vznikla nulová matice a ta má hodnost 0
b) (h) = 3 nelze získat, protože řádky 2 a 3 mají na stejném místě nulu, tzn. jsou lin. závislé
ale jak je to s těmi zbylými?
(h) = 2 ... nelze ze stejného důvodu jako (h)=3 ???
a (h) = 1 ..... pro a=0, b=všechna R čísla různá od nuly a opačně ???
Je to tak, nebo jsem mimo?
Děkuji.
↑ Maca:
Nevím jak postupuješ, ale pokud je to tak, že si řekneš: Teď budu hledat a, b, pro která je h(A)=2, tak to myslím není dobrý postup.
Já postupuju tak, že se snažím matici upravit na odstupňovaný tvar pomocí úprav, které nemění hodnost (Gaussova eliminace). Takže bych postupoval takto:
Chtěl bych od třetího řádku odečíst druhý tak, aby se ve třetím řádku druhém sloupci prvek vynuloval. To by znamenalo odečíst a/b násobek druhého řádku. Abych to mohl provést, musí být b různé od nuly. Takže si postup rozdělím do dvou větví.
A) . Stačí prohodit druhý a třetí řádek a mám odstupňovaný tvar. Je jasně vidět, že pro bude hodnost 0, pro bude hodnost 2.
B) . Od třetího řádku odečtu a/b násobek druhého. Získám tak odstupňovaný tvar matice. Je zase dobře vidět, že pokud , bude hodnost 1, pokud , bude hodnost 2.
Rozebral jsem tak všechny případy, které mohou nastat. Teď už stačí dát dohromady, jaké všechny dvojice (a,b) přísluší které hodnosti.
↑ Maca:
Ale výsledky, co uvádíš, jsou jiné než ty, co jsem uvedl já.