Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
vím, jak se odvodí Bernoulliho rovnice, ale mate mne její konečná podoba.
[mathjax]\frac12 \varrho v^2+h \varrho g+p=\mathrm {konst.}[/mathjax]
Vím ty její důsledky, třeba že když kapalina začne v nějaké části proudí rychleji, tak se v ní sníží tlak. Ale nejsem si jist zda vím, co mi řikají její konkretní členy a co mi říká rovnice dohromady.
[mathjax]\frac12 \varrho v^2[/mathjax] - kinetická energie kapaliny o jednotkovém objemu.
[mathjax]h \varrho g[/mathjax] - potenciální energie kapaliny o jednotkovém objemu.
[mathjax]p[/mathjax] - práce, kterou vykoná kapalina o jednotkovém objemu, vykonaná tlakovou silou.
Rozumím všem členům dobře? A co mi to dohromady říká? Že mechanická kapaliny o jednotkovém objemu je stejná? Jakou roli tam ale hraje to [mathjax]p[/mathjax]? To už přeci do mechanické energie nepatří.
Bernoulliho rovnice je vlastně zákon zachování energie pro ideální kapalinu (bez tření). Druhý člen je gravitační potenciální energie (závisí na výšce), třetí člen je tlaková potenciální energie (závisí na tlaku). Vše je vztaženo na jednotkový objem, jak píšeš. Tlakovou energii můžeme klidně zahrnout do mechanické energie.
↑ Mirek2:
Takže [mathjax]\frac12 \varrho v^2+h \varrho g+p=\mathrm {konst.}[/mathjax] je vlastně energie. Pokud bych ale dosadil nějaké hodnoty, tak mi jako jednotka vyjde pascal. Pokud bych ale vzal v potaz, že tam je jednotkový objem, tak by už jednotkou byl joule. Pokud tedy "zapomenu", že tam je nějaký jednotkový objem, tak je jednotkou pascal a pokud ne, tak joule. Chápu to dobře? Pokud ano, tak když tedy "zapomenu", že tam je nějaký jednotkový objem, tak co nám ta rovnice říká z hlediska tlaků? Dá se na to také takto nahlížet?
↑ Prvočíslo:
[mathjax]\frac12 \varrho v^2+h \varrho g+p=\mathrm {konst.}[/mathjax] je HUSTOTA ENERGIE ([mathjax]\frac EV[/mathjax])- jednotka J/m^3 (a to je rozměrově stejné jako Pascal)
Z hlediska tlaků ti to nic moc neříká.
[mathjax]p[/mathjax] - tlak vnější síly
[mathjax]h\varrho g[/mathjax] - hydrostatický tlak
[mathjax]\frac12\varrho v^2[/mathjax] - je prostě hustota kinetické energie, pokud vím, tak to žádnou "tlakovou" interpretaci nemá
↑ zdenek1: Takže bych mohl říct, že když "zapomenu" ten jednotkový objem, tak bude hustota energie proudící kapaliny všude stejná?
↑ Prvočíslo:
Zdeněk1 byl rychlejší, ale už to nechám:
Na rovnici se myslím dá nahlížet oběma způsoby. Jednotka energie vztažená na objem je J/m3. To můžeme formálně upravit J/m3 = (N.m)/m3 = N/m2 = Pa.
Z hlediska tlaků se první člen nazývá dynamický, druhý hydrostatický a třetí statický. Rovnice pak vyjadřuje, že součet těchto tlaků je v různých místech trubice stejný.
Dívám se, že v učebnici je poznámka (Bajer: Mechanika 3): V technické praxi se Bernoulliho rovnice někdy trochu nepřesně interpretuje tak, že celkový tlak kapaliny v trubici se skládá ze statického, dynamického a hydrostatického tlaku, jejichž součet je v různých místech potrubí konstantní. Součet tlaků je ovšem jen pomocná veličina, ve skutečnosti se jedná o míru energie kapaliny.
zdenek1 napsal(a):
[mathjax]\frac12\varrho v^2[/mathjax] - je prostě hustota kinetické energie, pokud vím, tak to žádnou "tlakovou" interpretaci nemá
Myslel jsem, že to odpovídá tlaku který vyvíjí proudící tekutina na jednotkovou plochu kolmou na směr proudění ... jako je to třeba u té Pitotovy trubice.