Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2021 13:51

zbynecek
Zelenáč
Reputace:   

pravdeopdobnost dvou po sobe jdoucich posloupnosti nekolika udalosti

Dobry den,

mam takovy problem, staly se mi dve posloupnosti a to se stejnym scenarem

Naprogramoval jsem jeden algoritmus a:

1. sel jsem za svoji sestrou
2. ta me poslala za svym manzelem
3. ukazal jsem mu to a on mi po sestre vzkazal ze jsem dobrej programator
4. za mesic leteli do ameriky
5. nic

a ted:

1. nejakou dobu po tom jsem nasel kamarada co pracuje na karlove univerzite
2. a ten me prived ke svemu sefovi (tehdy doktorantovi),kterymu jsem to ukazal
3. ten pak poslal toho kamarada stim, ze jsem dobrej programator
4. kdyz jsem tam za nim po mesici sel, rekl ze nema cas a ze leti do ameriky
5.nic

me to pride jako stejnej scenar a proste divny.

Neumim pocitat slozitou pravdepodobnost, takze jsem si vzal na pomoc Poker.

Straight – 1 : 253,8
Flush – 1 : 507,8
Straight flush – 1 : 72 192,33
Royal flush – 1 : 649 740

pokud budu pocitat ze jednotlive kroky jsou karty, tedy

1. navazani kontaktu s prvni osobou
2. poslani k odpovedne osobe
3. sdeleni ze jsem dobrej programator
4. let do amreiky
5. dale nic

takze bych to mohl brat jako postupku, protoze jednotlive kroky se dely stejne postupne, nevim jestli ROYAL FLUSH ale i kdyby Staight tak jaka je pravdepodobnost
ze dva hraci v jedne hre budou mit uplne stejny karty.

Vim ze pravdepodobnosti se nasobej takze 1/649740 * 1/649740 = 0.000001539*0.000001539 ???
mno a to mi hazi nejakej vysledek E na 12 (ani se mi to nezobrazi v kalkulace)

samozrejme je to pocitany jen z 54 karet a lidi je 8 miliard atak, ale ramcove by to snad takhle slo :-))

potrebuju to vypocitat spravne a presne, neb to chci pouzit jako dukaz. (ne u policie ale svym pratelum)

jaka je tedy pravdepodobnost ze se mi prihodi dva stejne scenare o peti krocich, ze dvou pokusu?

zbynecek

#2 26. 05. 2021 15:32

Mirek2

Re: pravdeopdobnost dvou po sobe jdoucich posloupnosti nekolika udalosti

Ahoj, myslím si, že tyto situace (obě dohromady) ve skutečnosti mají větší pravděpodobnost, než se může zdát. Tak třeba, když někdo odletí do Ameriky, má tam asi plno nových dojmů nebo práce, tudíž je málo pravděpodobné, že se ozve sám od sebe. Že jsi dobrý programátor, to je fakt, nikoli náhodný děj. Určit pravděpodobnost těchto jevů není vůbec snadné. Zajímavé je na tom podle mě jen to, že oba pak brzy letěli do Ameriky. A samozřejmě - kdybychom znali pravděpodobnosti jednotlivých části - jak je dát dohromady.

#3 26. 05. 2021 19:07

check_drummer
Reputace:   106 

Ahoj. Já jsem o tom psal někde už dřív (mám pociže že v souvislosti se statistikou a SPZkami aut), ale to, že se ti v životě stane nějaká náhoda (dvě pdoobné události), to se čas od času stává. Ale podle mého, aby to bylo korektní by se ta úloha měla formulovat tak, že "se mi stanou dvě události, které mají podobné rysy" - a nikoli jen tato konkrétní událost, tj. poslání za jinou osobou, oceněním programátorských kvalit a cesta do Ameriky.

Např. často se mi stane, že mám zapnutou televizi, o něčem se bavím, a aniž bych televizi předtím poslouchal, řeknu já i televize ve stejný okamžik stejné slovo. Řeknemě, že to slovo bylo "papoušek". Tak podle mého méně korektní formulace úlohy je ptát se, jaká je pravděpdoobnost, že já i televize řekneme za nějaký časový interval ve stejném okamžiku slovo "papoušek". Korektnější podle mě je ptát se, jaká je pravděpodobnost, že já i televize řekneme za nějaký časový interval ve stejném okamžiku nějaké libovolné slovo (řekněme kromě zájmen, předložek a spojek). Protože podstatou není "papušek", ale stejné slovo.

A ani v úloze výše není pdostatou poslání za jinou osobou, pochválení programátorských schopností a cesta do Ameriky, ale když už tak např. sled dvou až tří podoobných událostí. Píšu dvou až tří, protože ta pochvala programáorských schopností silně koreluje s tím ukázáním programu. A vlastně i to poslání za druhou osobou koreluje s tím programem, protože osoba s menší programátoskou erudicí tě poslala za osobou s větší programátoskou erudicí, aby tato osoba ocenila tvůj program. Takže se mi to skoro smrskává na to, že je tam jen jeden opravdu náhodný jev a tím je právě ta cesta do Ameriky. A tedy korektní by možná bylo se ptát, jaká je pravděpdoobnost, že během nějakého časového inetrvalu se sestkám se dvěma osobami, které budou cestovat do stejného státu? To už zas tak malá pravděpodobnost nebude.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 06. 06. 2021 20:07 Příspěvek uživatele zbynecek byl skryt uživatelem zbynecek. Důvod: radsi bych tu prvni pulku vubec nevyblil :-))

#5 07. 06. 2021 11:46

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

#6 07. 06. 2021 18:23 — Editoval check_drummer (07. 06. 2021 18:24)

check_drummer
Reputace:   106 

To je opět na téma o jakém jsem psal výše. Podle mě každý den zažijeme něco co lze považovat za nepravděpodobnou náhodu. A každý rok něco co lze nazvat velmi nepravděpodobnou náhodou. Ale předem nevíme co to bude, takže ta konrétní situace, kdybychom počítali její pravděpodobnopst předem, bude mít malou pravděpdoobnost. Ale to, že se nám během roku stane něco co lze považovat expost za něcio velmi nepravděpodobného, zas tak malou pravděpodobnost mít nebude - protože možností jak zažít něco velmi nepravděpodobného budeme mít hodně.

A tomu programu - jaký se psal rok a o jaký šlo program?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí