Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Transformátor s poměrem závitů na primární a sekundární cívce 5:1 o maximálním
příkonu 100 W a účinnosti 80 % má na sekundárním vinutí napětí 24 V. Jaký proud musí
procházet primárním vinutím, když k sekundárnímu vinutí připojíme odpor 24 ohmů? ( 0,25 A)Ďakujem

Zdravím,
poprosím v súlade s pravidlami fóra uvádzať aspoň náznak riešenia (byť chybného). Prinajmenšom znalosť/vedomosť o vzťahoch alebo princípe, ktorý by viedol k riešeniu danej úlohy. Kompletné riešenia sa na tomto fóre bohužiaľ neposkytujú resp. ich poskytovanie je rozpore s tradíciou fóra a dobre mienenými radami, ako odpovedať. A ten kto to robí, je u mňa čurák.
Ďakujem.
↑ Ferdish:
Není v rozporu s pravidly, přečti si je pořádně. Je to vhodné, ale není to nutné.
Klidně můžeš pro začátek napovědět. To je v souladu s pravidly i s tradicí.
Mám dojem, že to děláš schválně, protože nyní podle jakýchsi hypotéz NIKDO nemůže nic napsat, dokud se autor otázky neozve.
skúšala som vyrátať výkon , vyšlo mi P=80, napadlo mi ešte U2/U1=N2/N1 alebo U1xI1=U2xI2 ?
ale neviem ako mám postupovať ak tam mám pomer 5:1

↑ Kajjjja6647:
Ten pomer určuje pomer počtu závitov [mathjax]N_1[/mathjax] primárnej ku počtu závitov [mathjax]N_2[/mathjax] sekundárnej cievky, a na základe vzťahu [mathjax]\frac{N_2}{N_1}=\frac{U_2}{U_1}[/mathjax] ktorý si sama napísala i pomer napätí na týchto cievkach.
Účinnosť [mathjax]\eta [/mathjax] je daná pomerom výkonu elektrického prúdu v sekundárnej cievke ku príkonu elektrického prúdu v primárnej cievke, teda [mathjax]\eta =\frac{P_2}{P_1}\cdot 100\% [/mathjax].
Vzťah pre výpočet oboch veličín poznáš/ovládaš - oba si použila vo svojom druhom vzťahu, ktorý však na základe predošlého výrazu nie je platný.
nie je platný?
tak aký vzorec tam mam použiť prosím?

↑ Kajjjja6647:
No, keďže pre účinnosť (zapísanú v tvare des. čísla) platí [mathjax]\eta =\frac{P_2}{P_1}[/mathjax], odtiaľ [mathjax]\eta P_1=P_2[/mathjax]. A za výkony si dosadíš.
Stránky: 1