Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 05. 2021 16:04

fmfiain
Reputace:   -1 

Pojem "fitovanie"

Dobrý deň,
pri skúmaní svetelných lúčov, som narazil na pojem fitovanie. Učiteľ mi prezradil iba to, že sa jedná o "fitovanie vzhľadom k niečomu" a nič viac. Toto slovo mi vŕta v hlave už veľmi dlho a tak som dospel k tomu, že sa niekoho spýtam.
Viem mi niekto nejako poradiť?

Ďakujem za odpoveď a ochotu.

#2 29. 05. 2021 13:04

fmfiain

Re: Pojem "fitovanie"

Dobrý deň,
ja sa tým trápim už roky a tak sa nečudujem, ak Vás nič nenapadá. Za tie roky som došiel k záveru, že cieľom fitovania je dosiahnuť empirický model (v mojom prípade svetla).

Ďakujem za ochotu a odpoveď.

#3 29. 05. 2021 13:33 — Editoval Ferdish (29. 05. 2021 13:33)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Zdravím,

to že ti nikto neodpovedal ešte neznamená, že to nikto nevie. Mne osobne nejako nesedí ten samotný pojem v spojitosti so svetelnými lúčmi. Kde si o tom čítal? Vieš sem dať odkaz na zdroj?

#4 29. 05. 2021 14:37

fmfiain

Dobrý deň ↑ Ferdish:,
zdroj ti neviem dať, lebo to mám priamo od môjho bývalého školiteľa. Viem však to, že tento pojem netrápil iba mňa. Môjho bývalého kolegu to trápilo tiež.
Napíšem ti, ako som sa k tomu dopracoval ja: Anglické slovo "fitting" znamená úprava. No a čo môžem upravovať na svetle, ak nie parametre. No a model založený na úprave parametrov je empirický model.

Samozrejme napadali ma aj iné významy, ale tento je najlogickejší z nich.

#5 29. 05. 2021 14:52

fmfiain

Dobrý deň ↑ Ferdish:,
nechápem ale našiel som to:
https://www.infoz.cz/fitovat/
Teraz už len sa treba dostať od nastavovania parametrov na pasovanie (sedenie veľkosťou a tvarom). Myslím, že je to aj logické.

#6 29. 05. 2021 15:07 — Editoval Ferdish (29. 05. 2021 15:09)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Pre mňa je fitovanie pojem používaný v dátovej analýze, kedy sa snažíme namerané dáta vo forme bodov/dvojíc [mathjax](x;y)[/mathjax] preložiť/aproximovať nejakou krivkou [mathjax]y=f(x)[/mathjax] na základe nejakej aproximačnej metódy (napr. metóda najmenších štvorcov). Hovorovo sa vraví, že "dáta boli fitované takou a takou funkciou", "dáta boli fitované takou a takou krivkou" a pod.

Zápatí