Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych zas trošku pomoci... mám příklad z průmyslové technologie a nevím jak na něj...
V 1 m^3 je 200g N (M=28g/mol) jeho tlak je 9 atm., teplota 20°C (R=0,082). Vypočítejte počet molů dusíku a jeho parciální tlak za daných podmínek? ... asi to nebude nic složitého, ale já vůbec netuším odkud začít:-(
↑ simonaj1:
Ahoj. Tak já začnu, ale možná plácnu blbost, chemie není úplně moje silná stránka.
Nicméně pokud mám směs plynů a zadanou hmotnost dusíku, mělo by jeho látkové množství jít spočítat prostě jako
a parciální tlak potom ze stavové rovnice pro ideální plyn
. Protože nás zajímá parciální tlak, dosadíme tam to spočítané látkové množství dusíku a objem celé soustavy. Údaj o celkovém tlaku podle mně není pro výpočet potřeba. Vyšlo mi asi 17,4 kPa.
Pokud kecám, tak se předem omlouvám, kolegové chemici mně jistě opraví.
↑ LukasM: mě vyšlo 171,9 Pa... což zdaleka není tvůj výsledek... můžeš mi napsat co jsi dosazoval?
látkové množství mi vyšlo 7,15 mol, teplotu jsem převedla na Kelviny... 20+273,15=293,15 K takže já jsem po dosazení dostala toto ![kopírovat do textarea $p[Pa]=\frac{7.15[mol].0.082.293.15[K]}{1[m^3]}=171,873 Pa$](/mathtex/58/582348e34c07f34909011a2aa6c44c81.gif)
EDIT: už jsem na to přišla... tys dosadil do stavové rovnice plynovou konstantu R=8,314, ale já dosadila R, které bylo v zadání... nějak mi to uniká... konstanta se s něčím mění? myslela jsem, že je daná nebo je na něčem závislá?
↑ simonaj1:
Zdravím, Simono, váš pan učitel s oblibou používá jednotky mimo SI (je potřeba vzit R v SI 8,31) - pro případ, že vymyslí ještě něco jiného.
↑ simonaj1:
Znova opakuju, že si nejsem úplně jistej. Dosazoval jsem stejně jako ty, nicméně v tom tvém výpočtu se mi nějak nezdá hodnota té univerzální plynové konstanty. Já jsem dosadil
, což by mělo být snad správně. Ta tvoje bude v nějakých jiných jednotkách. Proto máš 100-krát menší výsledek než já (ten malý zbytek je jen zaokrouhlení).
Zdravím vás, hlavně, že jsme již tento problém řešili s kolegou bonsem: a to tady.
Van-der-Waalse bych to problému nezatahovala, relativně (dnes si nevěřím) korektní výpočet (co do jednotek) je v úplně posledním příspěvku.
↑ jelena:... takže jestli tomu dobře rozumím, tak můj výsledek je v atmosférách a musím jej převést na Pa, pokud budu počítat s R co je uvedena v zadání? ... a co těch 9 atm ze zadání, jsou tam k něčemu? řekla bych, že je to zas jeden z "matoucích" údajů, které vůbec na nic nepotřebuji...
↑ simonaj1:
Dovolím si odpovědět za jelenu. Ne, nerozumíš tomu dobře. Tvůj výsledek není v atmosférách, ale je špatně (v atmosférách by to bylo trochu moc-to si stačí převést že to není 17,4kPa). Proč - R co je v zadání je v jednotkách
. Pokud s tou hodnotou chceš počítat, bude potřeba dosadit do té rovnice ještě navíc objem v
- teprve potom opravdu vyjde tlak v atmosférách. Je to jasné?
Zkrátka a dobře, k hodnotě každé fyzikální konstanty patří jednotka (kromě bezrozměrných konstant, samozřejmě). Jinak hrozí podobné problémy jako nastaly tady.
Údaj 9atm ze zadání by se na parciálním tlaku dusíku nijak projevit opravdu neměl.
Stránky: 1