Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,priatelia. Snažím sa pochopiť tenzory s knihy Miroslav Brdička Mechanika kontinua. Je tam zopár vzorcov,ktorým nerozumiem.
Majme 2 súradnicové systémy v priestore, 1 z nich má osi x1 , x2 a x3 a druhý ma osi x1' , x2' a x3'. Majme bod P ,potom úsečka OP zviera so súradnicami x1 , x2 a x3 uhly
Autor píše: pre uhol
Kde zápis cos (x1' x1 ) predstavuje smerový kosínus , teda kosínus uhla medzi osami x1' a x1..+ analogické vzorce pre premenné x2' a x3' .
Autor píše že sa jedná o známy vzorec a tak sa ho ani neunúva pomenovať. Takže sa pýtam , či pozná niekto podobný vzorec , a ak áno , rád by som vedem kde ho nájdem. Skúšal som hľadať v rôznych textoch na nete, ale nikde som nič nenašiel. Je možné, že je to nejaký triviálny skalárny súčin ,ale nepoznám to, lebo autor k výkladu nenakreslil obrázok, tak som si ho nakreslil sám,ale je to neprehľadné kvôli mnohým uhlom, ktoré medzi sebou zvierajú osi navzájom a osi s úsečkou OP.
Je to jenom rozklad vektoru do komponent a asi nema smysl to pojmenovavat. Pro jednotkovy vektor jsou komponenty rovny smerovym kosinum. Ve 2D by se dal vektor OP znormovat a jednotkovy vektor ve smeru OP zapsat jako linearni kombinace bazovych necarkovanych vektoru . Potom staci udelat prumet do
skalarnim soucinem.
Podobne ve 3D.