Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2021 09:00

Herefrei
Reputace:   

Teoretická mechanika

Zdravím, potřebuji pomoc s následujícím příkladem:

Brouček se pohybuje pro trajektorii, která je v polárních souřadnicích popsána rovnicemi

[mathjax]r=\frac{bt}{\tau ^2}(2\tau -t)[/mathjax], [mathjax]\varphi =\frac{t}{\tau }[/mathjax],

kde b a [mathjax]\tau [/mathjax] jdou kladné konstanty. Najděte vektor rychlosti broučka v polárních souřadnicích a ukažte, že nejmenší rychlost, kterou bude brouček mít, má velikost [mathjax]\frac{b}{\tau }[/mathjax]. Najděte zrychlení broučka v okamžiku, kdy má jeho rychlost nejmenší velikost.

Zvládl jsem si vyjádřit rychlost, která mi vyšla:

[mathjax]\overrightarrow{v}=\frac{2b}{\tau ^2}(\tau -t)\overrightarrow{e_{r}}+\frac{bt}{\tau ^3}(2\tau -t)\overrightarrow{e_{\varphi }}[/mathjax]

Ale nevím si rady s tím jak ověřit tu nejmenší rychlost.

Předem děkuji za rady

• (téma jako vyřešené označil(a) Herefrei)

#2 12. 10. 2021 12:30

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Teoretická mechanika

↑ Herefrei:

Hezký den.

Řekl bych, pomocí derivací spočítat minimum absolutní hodnoty [mathjax]\vec{v}[/mathjax].

Pro zjednodušení výpočtu stačí najít minimum čtverce této hodnoty tj.

[mathjax]{v^2}=\left[\frac{2b}{\tau ^2}(\tau -t)\right]^2+\left[\frac{bt}{\tau ^3}(2\tau -t)\right]^2[/mathjax]

(minima nabývá ve stejném bodě, jako  [mathjax]|\vec{v}|[/mathjax],
podle mě vyjde min = b/τ).

Pokud se tedy nemýlím.

#3 12. 10. 2021 20:40

Herefrei
Reputace:   

↑ Jj:

Děkuji za radu, ale pořád nevím co s tím, jelikož mi při derivaci nevychází žádné rozumné výrazy. Mám k tomuhle příkladu výsledek a u té části s minimální rychlostí je jako výsledek zapsáno, že [mathjax]t=\tau [/mathjax].

#4 13. 10. 2021 16:40

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Herefrei:

Pravou stranu výrazu pro čtverec rychlosti pro zprůhlednění upravím takto:

[mathjax]\frac{4b^2}{\tau^4}(\tau -t)^2+\frac{b^2}{\tau^6}(2\tau t-t^2)^2[/mathjax]

Teď derivace podle t:

[mathjax]2\cdot\frac{4b^2}{\tau^4}(\tau -t)\cdot(-1)+2\cdot\frac{b^2}{\tau^6}(2\tau t-t^2)\cdot(2\tau-2t)[/mathjax]

Pokud jsem se nepřeklepl, tak je zřejmé, že z uvedeného dvojčlenu lze vytknout výraz [mathjax](\tau-t)[/mathjax]. Můžete to využít v dalším postupu.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 16. 10. 2021 11:45

Herefrei
Reputace:   

↑ Jj:

Děkuji, již jsem příklad vyřešil.

Zápatí