Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam takovou mensi otazku z termomechaniky... Neni mi uplne jasny princip tepelného čerpadla.... Chápu že ve výparníku se medium ohreje a vypari cimz odebira teplo prostredi a po kompresi a zvetseni tlaku se ohreje a predava sve teplo v kondenzatoru...a porad dokola. Jen mi není jasne zdali se to teplo co ve vyparniku medium od okoli příjmá je tvoreno POUZE tím procesem vyparovani (vyparne teplo) a v kondenzatoru se to teplo odevzdava opet jen kvuli kondenzaci. Anebo je v tom jeste neco jineho....Rekneme zebychom meli tepelné čerpadlo bez kondenzatoru a vyparniku a koloval by v něm pouze plyn ktery by se v zemi ohral rekneme na 8 stupnu celsia kompresorem bychom ho stlacili tim by se zvysila jeho teplota a nasledne by ten plyn predal sve teplo ve vymeniku a potom bychom opet snizili jeho tlak ale tak aby porad zustal plynem rekneme o teplote mensi nez zeme a porad dokola............je mi jasne ze vykon takoveho zarizeni by byl k nicemu ..jen me zajima jestli medium co v cerpadlech obiha ziskava to teplo ze zeme POUZE tim procesem vyparovani a kondenzace. Jestli je ta energie navic ziskana jen tim ze plyn prejde z kapallneho stavu do plynneho nebo jeste nejaky zdroj energie ktery mi unika(cimz nemyslim tu energii cerpadla). Jak si to tak po sobe ctu chapu ze bude slozite to pochopit ale lepe se mi to vysvetlit asi nepodari.....DIky
To médium se ohřívá stlačením.
Nerozumiem sice co mylis tym vyparenym teplom, ale pokusim sa vysvetlit to tak, ako tomu rozumiem ja:
Ak uvazujes sustavu, v ktorej mas uvatvorenu trubicu s plynom na roznych tlakoch, zem a vymennik tepla, tak by to malo fungovat takto:
Nestlaceny plyn, resp. plyn s mensim tlakom ako v druhej casti trubice ma mensiu teplotu ako stlaceny ... kedze Zem ma konstantnu teplotu, tak redsiemu a chladnejsiemu plynu odovzdava teplo ... teda teplota plynu sa zrovnava s teplotou Zeme ... potom ked tento plyn prejde kompresorom, tlak sa zvysi a umerne s tym sa zvysi aj jeho teplota ... vtedy plyn neziskava ziadnu energiu (ak neuvazujeme pracu kompresora) ... potom plyn prechadza do vymennika, kde pretoze ma po stlaceni vyssiu teplotu, tak odovzdava teplo ... a cely proces sa opakuje ... ak pri stlaceni dochadza k tepelnej premene, tak potom to je vdaka praci kompresoru(resp. kondenzatoru) ... to je napriklad princip chladnicky ... ale chladnicka nie je tepelne cerpadlo ... treba si uvedomit, ze pri tepelnom cerpadle dochadza k najvyznamnejsej tepelnej vymene v Zemi a potom vo vymenniku nie v kompresore
... toto je moj pohlad na fungovanie tep. cerpadla, no nerucim za to ze je uplne spravny :)
ano jde mi o to jestli by to cerpadlo fungovalo i v pripade ze by nedochazelo ke kondenzaci toho plynu..kdyby stale v okruhu obihal plyn.
↑ jakub.gongol:
ja si myslim, ze ano ... len je potrebne zvolit vhodny plyn, ktory sa tak rychlo neskvapalni ... principialne v tom nevidim problem ... v praxi sa vsak asi skor pouzivaju cerpadla, ktore v sebe zahrnaju skupensku premenu (napr. http://elektro-brel.sk/images/stories/principb.jpg ), ale v tom pripade uz asi nie je spravne zanedbat energiu dodanu do systemu kompresorom ... podla mna je vsak mozne aj fungovanie aj bez skupenskej premeny
... v praxi sa pouzivaju skvapalnovacie systemy skor pre to, lebo mozu byt sposobom vykurovania aj v pripade ak sa trebars zem ochladi (vymennik tepla medzi zemou a plynom je totiz castokrat len par metrov pod zemou) ... v tom pripade sa dokaze dom vykurit prave energiou, ktoru plynu doda kompresor
Ano to je to co jsem chtel vedet......."energie" kterou medium donasi do kondenzatoru je tedy tvorena jak energii kompresoru, skupenske premeny ale take samotnym ohratim plynu ve vyparniku.