Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Určení elevačního úhlu výstřelu z rychlosti střely rovné pětinásobku..

#1 04. 01. 2022 16:23

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Určení elevačního úhlu výstřelu z rychlosti střely rovné pětinásobku..

Dobrý den.
Obracím se na Vás, prosím, s dalším příkladem, který je opět poměrně jednoduchý, ale někde uvažuji špatně a nemohu se dopočítat.

Respektive mám úvahu nejspíše správnou, ale někde dělám něco špatně.

Zadání:
Velikost počáteční rychlosti střely je rovna pětinásobku její hodnoty v nejvyšším bodě trajektorie. Určete elevační úhel výstřelu.
[Výsledek má vyjít 78,5°]

napsal jsem si ze zadání tohle:
v0 = 5*v(y max);  tedy že velikost poč. rychlosti v0 je rovna pětinásobku její hodnoty v nejvyšším bodě trajektorie - nejvyšší bod trajektorie je v ose y.

Poté jsem si rozložil složky rychlosti na V0x a V0y a z toho vyvodil, že jelikož "známe" počáteční rychlost a její pětinásobek v y-ové ose, bude se jednat o Protilehlá/přepona => tedy sinus úhlu alfa.

Z toho tedy sinus alfa = V0y / V0
sinus alfa = 1/5 nevychází 78,5°... ovšem když jsem zkoušel místo sinus dát cosinus stejného výrazu, tedy sinus 1/5, tak to už vyjde 78,5 °.... jenže samozřejmě jen tak nemohu použít cosinus, protože v mém případě se v rámci popisu složek rychlosti nejedná o cosinus (tedy o přilehlou/protilehlou), ale o zmíněný sinus, který jsem právě použil.

Proč mi tedy výsledek vychází správně s použitím cosinus daného výrazu a kde jsem tedy udělal chybu a jak postupovat při výpočtu?
Prosím, zkuste co nejjednodušší způsob ;)

děkuji mnohokrát

#2 04. 01. 2022 20:07

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Určení elevačního úhlu výstřelu z rychlosti střely rovné pětinásobku..

↑ DavidMath:

A udělal jste si vůbec náčrtek?

Řekl bych, že při šikmém vrhu leží nejvyšší bod parabolické dráhy střely ve vrcholu paraboly. V tomto bodě je směr rychlosti střely rovnoběžný s osou x (kartézské) souřadnicové soustavy, tudíž její ryhlost ve směru osy y = 0. 

Vás tudíž zajímá průmět rychlosti do osy x - proto ten kosinus (rychlost střely ve směru osy x je po celou dobu letu kostantní: [mathjax]\displaystyle v_x = v_0\cos \alpha[/mathjax] ).

Pokud se tedy nemýlím.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Určení elevačního úhlu výstřelu z rychlosti střely rovné pětinásobku..

Zápatí