Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2022 12:53

Lenikoki
Zelenáč
Škola: VŠE FFÚ (21-23, Ing)
Pozice: Student
Reputace:   

Taylorův polynom dvou neznámých a nulová vrstevnice

Přeju krásný den :-)
Potřebovala bych pomoct (možná jen zkontrolovat) níže uvedený příklad. Celá výuka byla jen o teorii, příklady máme počítat sami a já se v těch obecných zápisech vždycky ztratím (potřebuju vždy vidět aspoň jednu aplikaci na nějaký příklad, abych pochopila postup...)

Zadání: Funkci [mathjax]f(x,y) = (x^{2}+y^{2})^{2}-a^{2}(x^{2}+y^{2}), a>0[/mathjax] , kdy a je konstanta aproximujte v počátku soustavy souřadnic Taylorovým polynomem [mathjax]T_{2}[/mathjax] (předpokládám druhého stupně). Co je grafem polynomu [mathjax]T_{2}[/mathjax] ? (Předpokládám, že použiju WA). Určete nulovou vrstevnici funkcí [mathjax]f [/mathjax] a [mathjax]T_{2}[/mathjax] .

Pochopila jsem, že musím zderivovat funkci podle x i y (a to dvakrát), vypočíst funkční hodnoty (když chtějí počátek souřadnic, tak asi f(0,0) ?) a potom dosadit do vzorce (to jsem snad spočítala správně a byla bych vděčná za kontrolu.
Výpočet zde:
https://i.ibb.co/Bw6p5BG/Cam-Scanner-01-05-2022-11-55n-1.jpg

Omlouvám se, že nejde vidět kousek posledního řádku, tady je přepis:
[mathjax]T_{2}(x,y) = \frac{1}{2}[-2a^{2}(x-0)^{2}-2a^{2}(y-0)^{2}] = \frac{1}{2}(-2a^{2}x^{2}-2a^{2}y^{2}) = [/mathjax]

A potom tady přichází ta část s nulovou vrstevnicí, o které mám pocit, že slyším poprvé v životě. Naznala jsem, že c=0, od toho nulová, ale víbůh.
Výpočet zde:
https://i.ibb.co/FYnMtPq/Cam-Scanner-01-05-2022-11-58-1.jpg

A obecně se musím přiznat, že vrstevnice mnou zůstala celkem nepochopena, a tak teda vůbec nevím, jestli ten postup dává vůbec nějaký smysl.

Moc děkuju za vaši pomoc.

#2 05. 01. 2022 14:54

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Taylorův polynom dvou neznámých a nulová vrstevnice

↑ Lenikoki:

Hezký den.

Řekl bych, že Taylorův polynom je v pořádku.

O nulové vrstevnici vím tolik co vy. Jen bych dodal, že u zadané funkce by vrstevnice myslím měla zahrnovat i počátek, v něm je vždy = 0.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí