Stránky: 1

Obrázek k příkladu zde
Ahoj, potřeboval bych poradit
Mám disk o průměru D=34 cm, který se otáčí rychlostí 13000 rpm a který přenáší výkon na hřídel P=50 kW. Na disk působí síla F, která je tečná k poloměru a působí pouze v červeně vyznačeném úseku, tedy v tomto případě na 60°. Sílu si mohu v každém bodě působení rozložit na Fx a Fy.... A mě zajímá jaká je velikost síly Fx? (Předpokládám, že výsledná síla Fy je rovna 0)
Vycházím z předpokladů:
F=P/(PI*D*n)
Fy=F*cos(alfa)
Fx=F*sin(alfa) ;alfa=<60°;120°>
le teď bych nějak elegantně potřeboval přestoupit k integrálům...
dF=???*ds kde (ds=r* dt)
Případně jít na to spíše přes Moment My=dFy*R?
Můžete prosím poradit? Už jsem z toho vypadl... Děkuji.
No, výkon je práce/čas, a práce tečné síly po kruhové dráze je
[mathjax]W = F \cdot o = F \cdot 2\pi r[/mathjax]
[mathjax]P = \frac{W}{T}= \frac{F \cdot 2\pi r}{T}=F\omega r[/mathjax]
Z toho tedy spočítáš tečnou sílu, za předpokladu, že by působila po celou otáčku stejně. Pokud působí jen část otáčky, ve tvém případě tedy 60/360 = 1/6, musí ta síla být 6x větší.
No a složky síly do směru os jsou klasicky
[mathjax]F_x = F \cos \varphi[/mathjax]
[mathjax]F_y = F \sin \varphi[/mathjax]
takže se budu měnit v čase. Samozřejmě za předpokladu, že normálová složka síly je nulová.

Ahoj, sorry za pozdní odpověď, musel jsem přes víkend řešit jiné věci...
Výkon se taktéž spočítá z kroutícího momentu
[mathjax]P=Mk*\omega
[/mathjax]
kde [mathjax]Mk=F*R[/mathjax]
tj.: [mathjax]P=\omega *F*R[/mathjax]
Výraz je naprosto v souladu s Tvým odvození přes práci.
Nicméně nesouhlasím s tím, že síla je 6-ti násobná. Právě z definice kroutícího momentu je jasné, že výsledná obvodová síla na rameni R způsobí právě takový moment...
Např. u výpočtu ozubených kol, se uvažuje bodový styk mezi oběma ozubenýma kolama a výsledná síla se spočítá přesně takto...
Mě však jde o trochu něco jiného. Zajímá mě, jaká síla je přenášena do ložiska tohoto disku. Pokud totiž styk není bodový, ale síla působí na určitém segmentu, tak je logicky obvodová síla působícví do ložiska menší. A pokud uvažuji viz obrázek v mém prvním příspěvku, že se rozloží symetricky kolem osy y, tak ypsilon-ové složky této obvodové síly se vzájemně vyruší a zůstanou jenom x-ové složky. Tedy na ložisko mi působí jenom suma Fx.
Doufám, že jsem to popsal dostatečně jasně. Možná ještě zkusím přiložit jeden neumělecký obrázek :)

Tak přikládám ještě obrázek Obrázek umístěn zde
Pro zjednodušení jsem vykreslil působení sil ve třech bodech. Zelená síla je obvodová síla působící na disk. Ta má ve všech místech stejnou velikost. Hněda je složka obvodové síly ve směru x, tedy Fx, modrá je složka obvodové síly ve směry y, tedy Fy.
Je zřejmé, že při symetrickém rozložení kolem osy y se výsledná Fy, která by zatěžovala ložisko =0. Tedy stačí sečíst pouze složky Fx.
Působiště výsledné síly Fx je předpokládám v těžišti daného oblouku, na který působí obvodová síla.
Ale nemůžu se domyslet odvození, jak určit Fx.
zapometlivec napsal(a):
Nicméně nesouhlasím s tím, že síla je 6-ti násobná. Právě z definice kroutícího momentu je jasné, že výsledná obvodová síla na rameni R způsobí právě takový moment...
To byl tvůj nápad, že síla působí jen v určitém rozsahu úhlů. U ozubených kol nic takového nenastává, síla působí pořád (jak skončí jeden zub, začne zase druhý).
Pokud jde o sílu působící na ložisko, tak jedna její část je stejná, jako ta tečná síla, co působí na kolo. Musí, jinak by dohromady netvořili moment, a hřídel by se začala i pohybovat, myslím posuvně, namísto toho, aby se jen otáčela.
Ale při ozubeném převodu působí na hřídel i normálová síla - protože zuby kol mají styk pod nějakým úhlem (nevím přesně jakým), takže na kola působí i normálová síla. Další část normálové síly možná pochází také z toho, že o sebe kola částečně třou (myslím, že u zubů nedochází k úplně dokonalému odvalování).
Intuitivně bych ale řekl, že normálová síla nepřekročí tu tečnou, takže celková síla bude tak o 40% (to je zhruba odmocnina ze dvou) větší než ta tečná. Záleží, jestli jen potřebuješ navrhnout ložisko, nebo to máš do nějaké školní práce...
zapometlivec napsal(a):
Ale nemůžu se domyslet odvození, jak určit Fx.
Působiště tě vlastně vůbec nemusí zajímat. Ono lze každou sílu posouvat po ose, ve které působí...a moment je tzv "volný vektor", můžeš si ho umístit kam je libo...(jinak řečeno, nezle nijak zjistit, kde se moment síly přesně nachází).
Pokud tě zajímá, kde přesně působí síla, můžeš kouknout tady na tu animaci evolventního ozubení:

↑ MichalAld: NEJEDNÁ SE O VÝPOČET OZUBENÍ (špatně jsem se vyjádřil), uvedl jsem to pouze jako příklad, kdy by síla působila pouze v jednom bodě. Pokud bych navrhoval ložisko, tak to nadimenzuji na nejhorší možný případ viz výpočet ozubení :)
Jde mi o výpočet zatížení na ložisko, ale síla působí na určité části obvodu, ale s ohledem na školu, takže obecné odvození... A s tím, že mi síly Fy viz můj obrázek nezatěžují ložisko (ale stále způsobují kroutící moment)... Takže ložisko mi zatěžuje pouze síla Fx.
Stránky: 1