Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím ve spolek. Velice by se mi hodila Vaše rada. Zadání příkladu zní:
Na desku dlouhou 100 cm a těžkou 5 kg tak, aby přesahovala okraj stolu o 30 cm. Na její okraj nad zemí položíme krychli o hraně 10 cm a hmotnosti 3 kg. Zjistěte, zda se deska s krychlí převáží a spadne ze stolu či ne.
Myslím si, že osa bude na hraně stolu. Samotné použití momentové věty se mi příliš nepozdává a lámu si hlavu nad informací ohledně hrany krychle. Dospěla jsem k závěru, že určitou roli bude hrát v řešení těžiště. Bohužel jsem se dále v rozvíjení myšlenky nedostala a budu vděčná za jakoukoliv radu.

↑ BorůvkovýKoláč:
Řešil bych takto
1) Část na stole
Určíš její hmotnost (desky), umístíš do těžiště ve vzdálenosti 35 cm od hrany stolu, určíš moment.
2) Část mimo stůl.
Určíš její hmotnost (desky), umístíš do těžiště ve vzdálenosti 15 cm od hrany stolu, určíš moment + moment kostky ve vzdálenosti 25 cm od hrany stolu.
porovnáš

Určím těžiště soustavy těles: deska, krychle.
Těžiště desky i krychle je ve středu, výsledné těžiště bude vážený průměr, kde váhy jsou hmotnosti.
Bude-li výsledné těžiště nad stolem, deska nespadne.
Bude-li výsledné těžiště mimo stůl, deska s krychlí sletí dolů.
Těžiště krychle je 5 cm od konce ve vzduchu.
Těžiště desky je 50 cm od konce ve vzduchu.