Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám za úkol určit sílu, která působí na prachové zrnko ve vzdálenosti r od Slunce. Známe poloměr zrnka R a zářivý výkon Slunce L. Jako nápovědu jsem dostala, že mám použít zákon zachování hybnosti pro proces absorpce a opětovného vyzáření fotonů zrnek, ale vůbec nevím, jak na to. Předem děkuji za pomoc
Dobrý den,
postupoval bych třeba takto:
a) ze vztahu pro výkon [mathjax]P[/mathjax] vyjádřím energii [mathjax]E[/mathjax] (zářivý výkon označím [mathjax]L[/mathjax]), to je energie, kterou Slunce za určitý čas ([mathjax]t[/mathjax] nebo [mathjax]\Delta t[/mathjax]) vyzáří do celého prostoru
b) vyjádřím část této energie, která dopadne na prachové zrnko o poloměru [mathjax]R[/mathjax] ve vzdálenosti [mathjax]r[/mathjax] od Slunce (za určitý čas)
c) ze vztahu pro energii fotonů [mathjax]E=p\,c[/mathjax] vyjádřím hybnost fotonů [mathjax]p[/mathjax], které dopadnou na prachové zrnko (na zrnko působí záření = fotony)
d) při pohlcení - a opětovném vyzáření - fotonů se hybnost zrnka změní dvojnásobně oproti c)
d) napíšu definiční vztah síly (změna hybnosti [mathjax]\Delta p[/mathjax] za čas [mathjax]\Delta t[/mathjax])
Jestli bude s něčím problém, napíšu podrobněji.
Stránky: 1