Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Síla působící na prachové zrnko v ohonu komety (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 16. 03. 2022 12:03

Julie15
Zelenáč
Reputace:   

Síla působící na prachové zrnko v ohonu komety

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám za úkol určit sílu, která působí na prachové zrnko ve vzdálenosti r od Slunce. Známe poloměr zrnka R a zářivý výkon Slunce L. Jako nápovědu jsem dostala, že mám použít zákon zachování hybnosti pro proces absorpce a opětovného vyzáření fotonů zrnek, ale vůbec nevím, jak na to. Předem děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Julie15)

#2 16. 03. 2022 14:56 — Editoval Mirek2 (16. 03. 2022 16:02)

Mirek2

Re: Síla působící na prachové zrnko v ohonu komety

Dobrý den,

postupoval bych třeba takto:

a) ze vztahu pro výkon [mathjax]P[/mathjax] vyjádřím energii [mathjax]E[/mathjax] (zářivý výkon označím [mathjax]L[/mathjax]), to je energie, kterou Slunce za určitý čas ([mathjax]t[/mathjax] nebo [mathjax]\Delta t[/mathjax]) vyzáří do celého prostoru

b) vyjádřím část této energie, která dopadne na prachové zrnko o poloměru [mathjax]R[/mathjax] ve vzdálenosti [mathjax]r[/mathjax] od Slunce (za určitý čas)

c) ze vztahu pro energii fotonů [mathjax]E=p\,c[/mathjax] vyjádřím hybnost fotonů [mathjax]p[/mathjax], které dopadnou na prachové zrnko (na zrnko působí záření = fotony)

d) při pohlcení - a opětovném vyzáření - fotonů se hybnost zrnka změní dvojnásobně oproti c)

d) napíšu definiční vztah síly (změna hybnosti [mathjax]\Delta p[/mathjax] za čas [mathjax]\Delta t[/mathjax])

Jestli bude s něčím problém, napíšu podrobněji.

#3 16. 03. 2022 14:57

Julie15
Zelenáč
Reputace:   

Re: Síla působící na prachové zrnko v ohonu komety

Dobře, děkuji mockrát

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Síla působící na prachové zrnko v ohonu komety (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí